Teknoloji Geliştikçe Kaynak Sorunu Ortaya Çıkacak

Teknoloji Geliştikçe Kaynak Sorunu Ortaya Çıkacak

Günümüzde çinko, bakır ve alüminyum gibi çok sayıda metal sanayide kullanılıyor.

Yakın zamanlarda geliştirilen yüksek teknolojik ürün cihazlarda ise indiyum kullanılmaya başlandı.

Son 10 yılda birkaç küçük kaynak krizi yaşandı. Yurt dışında bir grup araştırmacının yaptığı çalışmada, periyodik cetveldeki 62 metalin hangilerinde kaynak sorunu yaşanabileceği araştırıldı.

Bulunan sonuçlara göre uzun süredir yaygın şekilde kullanılan metallerde bir kaynak sorunu bulunmazken krom, niyobyum, altın, cıva, tantalyum gibi metallerle ilgili kaynak sorununun ortaya çıkabileceği görüldü.

Özellikle son 10 ila 20 yıl içinde geliştirilen teknolojik cihazlarda kullanılan metallerle ilgili kaynak sıkıntısının çıkması yüksek bir ihtimal. Bunun birkaç nedeni bulunuyor. Öncelikle bu metaller doğada az bulunuyor ve pek çoğu madencilik faaliyetlerinin ana ürünü olarak değil yan ürünü olarak sağlanıyor.

Ayrıca özel amaçlar için kullanılan bu metallerin yerine kullanılabilecek başka maddeler olmadığı için bu metaller çok hızlı bir şekilde tüketiliyor. Bu metallerin neden olacağı kaynak sorununu çözmenin tek yolu geri dönüşüme ağırlık vermek. Fakat bu metallerin geri dönüşümleri diğer metallere göre daha zorlayıcı.

Sebebi bu metallerin genelde karmaşık cihazların belirli kısımlarında ve çok az miktarlarda kullanılıyor olması.

Kaynak sıkıntısı yaşanacak metallerin geri dönüştürülmesi için, cihazların geri dönüşüme daha uygun bir şekilde tasarlanması gerektiği ifade ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir