Güneş Tutulması Depreme Neden Olur mu Amerika 21 Ağustos’ta Sarsılır mı

Güneş Tutulması Depreme Neden Olur mu Amerika 21 Ağustos'ta Sarsılır mı

Tarihin en büyük güneş tutulması 21 Ağustos 2017 Pazartesi günü gerçekleşecek. Ay, yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş’in önünde kalacak.

Sadece Amerika’dan 2 ile 3 dakika izlenebilecek tam tutulma, DKIST teleskopu ile de ölçümlenecek.

Amerika’dan güneş tutulması en net şekilde; Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee, North Carolina gibi eyaletlerden görülecek.

Güneş tutulması Amerika’da depreme neden olur mu?
Güneş tutulmasıyla akıllara Los Angeles San Andereas fay hattı geliyor. (San Andreas fayının en güney ucundaki 60 millik bölümü, kayıtlı tarihte fayın kırılmamış tek gergin kısmı.) Her tutulma deprem demek değildir.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 1 Ocak 1900 ile 15 Ekim 2005 tarihleri arasında büyüklüğü 6,0 ve üzerinde olan tüm depremlerin meydana geldikleri tarihler ve koordinatlarını inceleyerek Güneş tutulmaları ile deprem arasında bir ilişki olup olmadığına yönelik bir araştırma yaptı.

105 yılda meydana gelen Güneş tutulmalarının yaklaşık yüzde 85’inde, tutulmadan önceki veya sonraki 10 günlük dönemde, yeryüzünün herhangi bir yerinde 6,0 veya üzerinde büyüklüğe sahip en az bir deprem olmuştur.

Yapılan istatistiksel araştırma sonucunda, gerek Güneş gerekse Ay tutulmaları ile depremler arasında doğrudan bir ilişki olmadığı görülmüştür.

Depremler ile Güneş ve Ay tutulmalarının doğrudan ilişkisi yoktur ve genel anlamda gök olaylarına bakılarak deprem öngörüsünde bulunulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir