İnternet Üzerinden Yapılan Viral Pazarlama Nedir Nöropazarlama Nedir

İnternet Üzerinden Yapılan Viral Pazarlama Nedir Nöropazarlama Nedir

İnternet üzerinden yapılan bir pazarlama yöntemi olan Viral pazarlama, ağızdan ağıza pazarlamanın bir alt kategorisidir. Bu pazarlamanın temel farkı bunun bir pazarlamacı tarafından özel olarak hazırlanmış olmas ve herhangi bir sosyal medya aracıyla yayılmasıdır.

Türkiye’de Viral pazarlamaya verilebilecek en iyi örneklerden biri, Fulya’nın İntikamı adlı video paylaşımıdır.

Erkek arkadaşı tarafından terk edilen Fulya, intikam almak için bir video hazırlamıştır. Bu videoda erkek arkadaşının kendisinde unuttuğu eşyaları satmak isteyen Fulya, gittigidiyor adlı internet sitesinde İntikam adlı kullanıcı adı altında bu ürünleri satmaktadır. Video paylaşıma çıktıktan kısa bir süre sonra haberlere konu olmuş, birçok karşı video çekilmiş, video paylaşım rekorları kırmış ve gittigidiyor sitesine tıklanma ve gittigidiyor sitesinin satışlarında yükselmeler gözlemlenmiştir.

Bu video, Viral pazarlama başarısına ve bu başarının başarısızlığa dönüşmesine en güzel örnektir. Viral pazarlamada reklamı hazırlayan bir pazarlamacı veya reklamcı olsa da, hazırlayanın belli olmaması gerekir. Reklam popüler olduğunda ve bu kadar yankı uyandırdığında reklam şirketi ortaya çıktı. Kendi görünmezliğini ortadan kaldıran reklam şirketi bu yönüyle de kendi reklamlarını yapmak isterken viral pazarlamanın en başarılı sayılabilecek bu örneğine gölge düşürmüştür.

Geleneksel pazarlama yöntemleri artık yerini nöropazarlama, viral pazarlama gibi teknolojinin ağırlıklı kullanıldığı, pazarlama yöntemlerine bırakmaya başladı.

Nöropazarlama da beyin görüntüleme yöntemiyle yapılan araştırmalarda katılan deneklerin, kişisel görüşleri değil, beyinlerinden gerçekte ne geçtiğini göstermektedir.

Nöropazarlama araştırma sonuçlarına göre deneklerin anket sonuçlarıyla, aynı konu üzerinde yapılan nöropazarlama yöntemlerinin çeliştiği ortaya çıkmıştır. Anket ve odak grup çalışmalarının doğruluğunu tartışılır hale getirdi. Anket ve odak çalışmalar, sırasında deneklerin yalan söyleme ihtimalini nöropazarlama ortadan kaldırmaktadır.

Milyon dolarlar kazanan büyük firmalar, nöropazarlama yöntemlerini kullanmaktadır. Avrupa da nöropazarlama yöntemlerinin danışmanlığını yapan birçok şirket kurulmuştur. Yapılacak çalışmalarla nöropazarlama yönteminin hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde daha fazla kullanılarak yaygınlaşması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir