Tanzanya Nerede Başkenti Hakkında Ansiklopedik Kısa Bilgi

Tanzanya Nerede Başkenti Hakkında Ansiklopedik Kısa Bilgi

Dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olan Tanzanya, yüzölçümü 945 bin 87 kilometrekare, nüfusu 52,3 milyon ile Doğu Afrika bölgesinin en büyük ülkelerinden birisidir. Başkenti Dodoma olan ülkede Tropikal iklim hakimdir.

Tanzanya, Tanganyika anakarası ile Zanzibar adalar grubu federe devletlerinden oluşan birleşik bir cumhuriyettir.

Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan Zanzibar özerk bölgesinde ise 540 bin kişi yaşamaktadır.

Resmi dilleri; Kisvahili, İngilizce, Arapça (Zanzibar’da yaygın)

Ülkenin yüzde 35’i Müslüman, yüzde 30’u Hıristiyan ve geri kalan yüzde 35’i ise yerel inançlara sahiptir. Zanzibar özerk bölgesi ise yüzde 99 oranında müslümandır.

Darüsselam 4 milyonluk nüfusuyla ülkedeki en büyük ticaret ve liman şehridir. Ülkenin dış ticaretinin yüzde 75’inde bu liman kullanılmaktadır. Ülkedeki diğer büyük limanlar Mtwara, Tanga ve Zanzibar’da yer almaktadır. Tanzanya’da 3 uluslararası hava limanı ve 21 küçük havaalanı bulunmaktadır.

Ülkenin güneyindeki nispeten yüksek kesimlerdeki Mbeya ve Iringa tarım için uygun şehirlerdir.

Tanzanya’da büyük miktarda ve ticari olarak kullanılabilir maden kaynakları mevcuttur. Maden kaynaklarının belli başlıları içinde altın, elmas ve tanzanit yer almaktadır. Toplam ihracatının yaklaşık yüzde 45’ini oluşturan altın ile elmas üretimi hızla sürdürülmektedir. Malavi sınırında uranyum yatakları bulunmaktadır. Bu bölgede hali hazırda bir miktar kömür üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda önemli miktarda nikel yatakları bulunmuş ve ayrıca araştırmalarda büyük miktarda platinyum yatakları olabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde ülkede 43 trilyon dolarlık doğalgaz rezervinin olduğu ispatlanmış ve önemli miktarda petrol bulunduğu yönünde kanaat oluşmuştur.

Tanzanya Afrika’da doğrudan yabancı yatırım alan belli başlı ülkeler arasında yer almaktadır. Yatırımların büyük çoğunluğu madencilik, imalat sanayi, tarım ve turizm sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda ilk sıraları İngiltere, Amerika, Kenya, Kanada, Güney Afrika, Çin, Almanya, İtalya, Hollanda ve Hindistan almaktadır.

Ülkede potansiyel yatırım alanları içinde tarım, turizm, madencilik, gıda işleme, eğitim, sağlık, moda, imalat sanayi, ağaç işleme, enerji ve alt yapı (yol, köprü yapımı, telekomünikasyon) vs. yer almaktadır.

Tanzanya ithalatında geleneksel olarak petrol yağları ilk sırayı almaktadır. 2012 yılı itibari ile, ithal edilen en önemli ürünler arasında buğday, palm yağı, ticari araçlar, binek otomobilleri, traktörler, otomatik bilgi işlem makine ve üniteleri, demir-çelik ürünleri, iş ve maden makineleri ile bunların yedek parçaları, telefon cihazları, panzar şekeri, yolcu gemileri, ayakkabı, izole edilmiş tel, kablo ve pirinç yer almaktadır.

Tanzanya’nın ithalat yapısına bakıldığında, ülkenin daha çok tüketim ürünleri ve sermaye malları ithal ettiği görülmektedir. Birçok sektörde, ülkede üretim düzeyi düşük olup iç piyasanın ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Türk ürünleri, Tanzanya pazarında olumlu bir imaja sahiptir. Tanzanya’nın dış ticaret yapısı ile ülkemizin dış ticaret yapısı birbirini tamamlamaktadır.

Tanzanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2015 yılında 151 milyon doları olarak gerçekleşti.

Başlıca ihracat kalemleri inşaat malzemeleri, makine ve teçhizat ile ulaşım araçları parçalarıdır. Tanzanya’dan ithalatımız ise, başta tütün olmak üzere, pamuk ipliği, deri, yağlı tohumlar, tatlı su ve deniz ürünleridir.

Tanzanya, yıllık 50 bin ton kahve üretimi ile Afrika’nın en büyük 4. kahve ürecisidir.

Ülkenin sağlık koşulları kısıtlıdır. Birleşik Tanzanya Cumhuriyetinde tam donanımlı bir hastane bulmak güçtür. Maddi imkanları elverenler, cerrahi operasyonlar ve ağır hastalıkların tedavisi için Hindistan, Güney Afrika ve İngiltere’ye gitmeyi tercih etmektedirler. Tanzanya devlet hastanelerine sağlık ve hijen koşullarının yetersizliğinden dolayı gidilmemesi önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir