Kadir Gecesi Kandil mi değil mi

Kadir Gecesi Kandil mi değil mi

Adı üstünde Kadir, kıymet değer, yani kıymetli gecedir. Kandil olsa Mevlid, Regaip, Miraç ve Berat Kandili gibi kandil kelimesiyle yani Kadir Kandili olarak anılırdı.

Kadir Gecesi, Kur’ân-ı Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayı’nın 27. gecesidir. İslâm’da en kutsal ve faziletli gece olarak nitelendirilir. 2017 yılı Kadir Gecesi, 21 Haziran 2017, Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” (Buhârî, Leyletü’l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuştur.

Kadir Gecesi, Kur’ân’da şöyle tanımlanmıştır: Şüphesiz ki Biz Kuran’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler de inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir