19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı İle İlgili Bilgi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı İle İlgili Bilgi

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk kez 24 Mayıs 1935 yılında Atatürk Günü adı altında kutlandı. Beşiktaş kulübünün girişimleriyle Fenerbahçe Stadında kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.

Halk tarafından oldukça fazla rağbet gördüğü anlaşılan bu güne, spor kulüpleri bütün spor dalları ile birlikte katılmışlardır.

Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresinde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliği kapsaması için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında her yıl yapılmasını teklif etti. Kongrede oylanan bu öneri kabul edildi ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaştı.

19 Mayıs 1938 kutlamalarını diğerlerinden özellikle de 1937 kutlamalarından ayıran tek fark Atatürk’ün bu kutlamalara katılmış olmasıdır. Bunun dışında gazeteler de yer alan haberlerden, tören hazırlıklarına ve törenlerde yapılan faaliyetlere kadar her şey 1937’nin bir tekrarı niteliğinde olmuştur.

Atatürk gençlere ayrıca şunu söylüyor:
Gençler!
Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!
Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir