Zihin Yorgunluğunun Futbolcuların Performansını Düşürdüğü Tespit Edildi

Zihin Yorgunluğunun Futbolcuların Performansını Düşürdüğü Tespit Edildi

Ghent Üniversitesi (Belçika), Kent Üniversitesi (İngiltere) ve Teknoloji Üniversitesi (Avustralya) araştırmacıları tarafından yapılan araştırmada futbolculardaki zihinsel yorulmanın performansı düşürdüğünü ortaya çıkardı.

Zihin yorgunluğu futbolcuların koşma, isabetli pas atma ve şut becerilerini düşürüyor.

Araştırmacılar iki ayrı bölüm halinde yürüttükleri çalışmanın her iki bölümünde de futbolculara yarım saat süreyle zihinlerini zorlayan bir bilgisayar testi uyguladı.

Katılımcılardan rastgele sırayla yarım saat süreyle Stroop testi denen yoğun zihinsel çaba gerektiren bir bilgisayar testini tamamlamaları ve yarım saatde dergi karıştırmaları istenmiş. Her iki aşamadan sonra da katılımcılardan zihin yorgunluğunu ve motivasyonlarını bir skala üzerinden değerlendirmeleri istenmiş.

Ardından ortalama yeteneğe sahip 12 futbolcuya, Yo-Yo testleri uygulandı.

İkinci çalışmadaysa 14 futbolcuya önce bir spor salonunda topla 4 yönde 4 metre uzaklıktaki hedef plakalara 42 saniye içinde 16 başarılı vuruş gerektiren ve hatalarda ceza saniyeleri eklenen Loughborough Futbol Pas Verme Testi ve Loughborough Futbol Şut Testi uygulandı.

Sonra sporcular kısa bir koşu yapıp bir kukaya dokunduktan sonra topun başına dönerek çeşitli mesafelerden, üzerine kale çizilmiş bir örtü üzerinde numaralı kutulara şut çekmeyi içeren ve şutun isabetiyle şiddetinin ölçüldüğü Loughborough Futbol Şut Testine tabi tutulmuşlar.

Sonuçta, her iki çalışmada da katılımcıların Stroop testi ardından yaptıkları zihin yorgunluğu derecelendirmelerinin yüksek olduğu görülmüş.

Bu zihinsel yorgunluğun Yo-Yo IR1’de koşulabilen mesafe toplamını önemli ölçüde kısalttığı da belirlenmiş. Zihinsel yorgunluk pas verme testindeki ceza puanlarının yükselmesine neden olurken şutların isabet yüzdesini ve şiddetini de düşürmüş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir