Madeni Bozuk Paraları Düzgün Yuvarlak Hale Getiren Kişi Newton

Madeni Bozuk Paraları Düzgün Yuvarlak Hale Getiren Kişi Newton

İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof, ilahiyatçı Isaac Newton İngiltere Kraliyet Darphanesi’nde yaklaşık 30 yıl yöneticilik yaptı.

17. yüzyılın sonlarında İngiltere’de gümüş pararlar, değerli madenden dökülmüş bir levhadan çekiç darbeleriyle belirli ağırlıkta parçalar koparılarak üretiliyordu. Bu yüzden bütün madeni paralar birbirinden farklıydı. Dönemin dolandırıcıları bu durumdan faydalanarak, gümüş paraların kenarlarını kesip paranın değerini azaltıp önemli miktarda pahalı bir maden olan gümüşü çıkarıyordu.

İngiltere’de 1696 yılında darphanenin başına Newton, getirildi. Newton göreve geldikten sonra tüm paraların daire şeklinde basılmasını ve kenarlarında harfler ya da oyuntular bulunmasını emretti. 1698 yılında piyasadaki tüm eski madeni paralar toplatılarak Newton’un tasarladığı madeni paralar piyasaya sürüldü. Yeni para basma makinelerinden çıkan yuvarlak ve kenarları tırtıklı madeni paralarda en küçük bir parçayı bile sıyırıp almak artık dikkat çekecek düzgünlükteydi ve sorunlu paralar geçersiz sayılacaktı. Newton’un bu tasarımı, dolandırıcıların sonu oldu.

Günümüzdeki madeni bozuk paralar aynı yöntemle basılıyor.

Ayrıca madeni paralardaki bu standartlık görme engellilerinde işine yaradı. Kenarları ve yüzleri farklı biçimlerde oyulan paralar görme engellilerin paraları el ile ayırt etmesini kolaylaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir