2 Süper Hızlı Bilgisayar Geliştiriliyor

2 Süper Hızlı Bilgisayar Geliştiriliyor

2017 yılında kurulacak olan süper bilgisayarlar NVLink Arayüzü ile IBM POWER CPU’lar ile NVIDIA GPU Hızlandırıcıları bir araya getirilerek günümüzün en hızlı bilgisayarından 3 kat daha hızlı bilgisayarlar Amerikan Ulusal Laboratuvarları için geliştiriliyor.

Summit adlı sistem açık bilim hesaplamayı hızlandıracak, Sierra adlı sistemse ulusal güvenliği destekleyecek. Amerika enerji konusunda daha fazla bağımsızlık hedefliyor ve iklim değişikliğini azaltmak için yeni yaklaşımlar, yakıt verimliliğinde büyük ölçüde iyileştirmeler, doğal afet tahminleri, daha güvenli nükleer malzeme depolama, ekonomik rekabet gücü ve diğer birçok konuda çığır aşan başarılar elde etmek üzere Summit ve Sierra sistemlerine yatırım yapıyor.

Bu sistemler IBM ve NVIDIA arasında süren ortaklığın ilk büyük kilometre taşını temsil etmektedir. Sistemler, yüksek performanslı hesaplama ve kurumsal bilgi işlem merkezi kullanıcıları için gelecek nesil hesaplama çözümleri geliştirmek amacıyla oluşturulan OpenPOWER Vakfı açık geliştirme komünitesinin çalışmalarını temel almaktadır.

Bu sistemlerde ayrıca, şirketin Maxwell™ mimarisi ve onu izleyen Pascal™ tasarımına göre büyük ölçüde daha yüksek performans sunan NVIDIA’nın gelecek nesil GPU mimarisi Volta™ da olacaktır. Günümüzdeki tüm sistemlerden önemli derecede daha yüksek seviyelerde hesaplama performansı sunan NVIDIA GPU’lar, Summit ve Sierra’ya yüzde doksandan fazla kayar nokta işleme kapasitesi sağlayacak.

Exascale hesaplama hedefine yaklaştırması bekleniyor. Exascale süper bilgisayarların çeşitli bilim, mühendislik ve endüstri alanlarında hastalıkların tedavisi, insan beynini anlama, iklim değişikliğinin etkilerini azaltma ve evrenin başlangıcını anlama gibi çalışmalarda yeni buluşların yolunu açacağı beklenmektedir.

Ancak, exascale sistemlerin oluşturulmasında karşılaşılan temel sorun, enerji tüketimini en aza indirgeyerek daha yüksek seviyelerde performans elde etmektir. Bu, GPU hızlandırıcıların üstesinden gelebildiği bir görevdir. NVIDIA’nın en yeni GPU hızlandırıcıları ile geliştirilen bir exascale sistem x86 CPU tabanlı bir sistemden beş kat daha az güç tüketerek sistem geliştiricilerine son derece yüksek seviyelerde enerji verimli performans sunma olanağı sağlar.

NVIDIA Tesla Hızlandırmalı Hesaplama Platformu güç verimli, yüksek performanslı hesaplama, hesaplamaya dayalı bilim, süper hesaplama, kurum, karmaşık veri analitiği ve makine ile öğrenme uygulamaları için yeniden tasarlandı. Yalnızca CPU kullanılan sistemlere göre büyük ölçüde daha fazla performans ve enerji verimliliği sunar. Bu platform dünyanın en hızlı GPU hızlandırıcıları, gelişmiş sistem yönetim özellikleri, hızlandırılmış iletişim teknolojisi ve dünyada en yaygın kullanılan NVIDIA CUDA® paralel hesaplama modelini bir araya getirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir