Paraben Nedir Zararları Nelerdir

Paraben Nedir Zararları Nelerdir
Paraben Nedir Zararları Nelerdir

Paraben zehirli ve toksik olan kanser yapıcı bir maddedir. Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Ayrıca ciltte egzama tipi tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olur.

Göğüs kanseri hastası kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda alınan tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Vücutta hormonal etkileri artıran kimyasal maddelerin kullanılması özellikle östrojen hormonuyla artan göğüs kanserinin yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Göğüs dokusundaki yoğun yağ oranı vücuttaki toksik maddelerin burada yoğunlaşmasına ve göğüs kanserinin en yaygın kanser çeşidi olmasına sebep olmaktadır.

Edinburgh Üniversitesi’nden onkoloji uzmanlarının çalışmalarında 20 tümörün 18’inde paraben tespit etmiştir. Bu da göstermektedir ki deodorantlar, antiperspirantlar, kremler ve vücut spreyleri gibi cildimize yaptığımız bazı uygulamalar göğüs kanseri üzerinde olumsuz yönde etkili olmaktadır.

Parabenler kozmetiklerde (Fondöten, pudra, göz farı, maskara, makyaj temizleyiciler, ruj, çabuk kuruyan ojeler), ilaçlarda (Krem veya merhem şeklinde ilaçlar, göz, kulak ve burun damlaları, rektal-vajinal ilaçlar, bandajlar, lokal anestezik ilaçlar), kişisel bakım ürünlerinde (Nemlendirici losyon ve kremler, diş macunu, diş tozu ve temizleyicileri, güneş yağları, cilt temizleyiciler, terlemeyi önleyici deodorantlar, sabunlar) ve hatta gıdalarda (Salata sosları, mayonez, hardal, ketçap, dondurulmuş gıda ve sebzeler, reçeller, meyve suları) içinde bile bulunurlar.

Önemli bir diğer nokta da kortizon içeren merhemlerde de bulunabilmeleridir ki paraben içeren kremler kronik deri hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Paraben-free (paraben içermeyen) kozmetikler piyasada mevcut olduğuna göre bu konuda hassasiyet göstermek sağlığık açısından önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir