Dolandırıcı E-Ticaret Sanal Alışveriş Sitesi Nereye Şikayet Edilir

Dolandırıcı E-Ticaret Sanal Alışveriş Sitesi Nereye Şikayet Edilir

Alışveriş Siteleri Para İadesi Yapmazsa Nereye Şikayet Edilir

İnternet Hırsızlarına Ait Siteler Google Arama Motoruna Nasıl Şikayet Edilir

Henüz elektronik ticaret yani internet üzerinden sanal alışveriş yapılan siteler tam olarak denetlenemediği için ve internet üzerinden şikayet edilebilecek bir platform bulunmadığı için bu tür dolandırıcılık ya da sahtekarlık yapmaya çalışan ya da üyelerini aldatan siteler kapatılamıyor. Bu tür siteleri kapattırabilecek ya da filtreleyecek bir şikayet sitesi bulunmuyor. Siteyi kapattırmak için ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı’na dolandırıcılık suçundan ötürü siteyi şikayet etmek gerekiyor. Sanal alışveriş sitesi suçlu bulunursa site erişime kapatılır ve site sahipleri hakkında yasal işlem başlatılır.

Uzun süre faaliyette olup ürün göndermeyen, sitede yanıltıcı bilgiler sunan, sipariş iptali yapmayan ya da sipariş iptali sonrası para iadesi yapmayan, farklı ucuz ürün gönderen, hızlı gönderim yapılır denilmesine rağmen günlerce ürün göndermeyen vb. çok sayıda sahtekarlık ve dolandırıcılık yapabilen siteler nereye şikayet edilir?

İnternet ya da televizyon ile satın alınan ürünlerle ilgili şikayetler internet üzerinden Tüketici Hakem Heyetine iletilebiliyor. Bu mahkemelerde açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.

Sanal alışveriş sitelerinin internet üzerinden şikayet edilebilen adresi:
www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Nasıl başvurulur;
Satın alınan mal ya da hizmetle ilgili sorunlarda;

Mal veya hizmette bir ayıp varsa, Satıcı ya da hizmet verenle ilgili sözleşmede bir haksızlık varsa, taksitli alışverişte erken ödeme yapınca indirim yapılmamış ya da yanlış yapılmışsa, satın alınan devre tatil sözleşmesi uygun değil veya üyelik ücreti çok yüksekse, satın alınan paket tur sözleşmeye uygun düzenlenmemişse, ön ödemeli alınan malın zamanında düzgün teslim edilememişse, internet ve televizyon aracılığıyla alınan mal ya da hizmetin zamanında teslim edilmemesi veya cayma hakkı kullanılmasına rağmen ücretin geri iadesi yapılmamış olması durumunda, banka ya da finans kuruluşunun kredi erken kapatılmasına rağmen faiz indirimi yapmaması yada yanlış yapması nedeniyle aleyhinize olması durumunda, bankanın sözleşmede olmayan masraflar alması durumunda, imzalanan abonelik sözleşmesiyle ilgiliyse, 2 hafta içinde cayma hakkı kullanılmasına rağmen satıcının 7 gün içinde sizden para veya evrak alması yasak olduğu halde iadesi veya iptaliyle ilgiliyse tüm bu sorunların çözülmesi için uyuşmazlık bedelini de dikkate alarak ikamet ettiğiniz yerdeki veya mal/hizmeti satın aldığınız yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık bünyesinde yer alan Tüketici Hakem Heyetine yukarıda belirtilen internet adresinden başvurabilir yada Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerine Tüketici Mahkemesi sıfatıyla başvurabilirsiniz.

“Dolandırıcı E-Ticaret Sanal Alışveriş Sitesi Nereye Şikayet Edilir” hakkında 12 yorum var

  1. İnstegram dan alışveriş yaptım 2 ay oldu ürünün yarısını gönderdiler yarısı duruyor o yüzden kurulum yapamıyorum ne yapabilirim?

    Cevap: Bir bilişim avukatına başvurmanız yararlı olacaktır.

  2. Iyi günler bir link bana geldi tıkladım beni yönlendirdi sonra bana dedi 60 tane sipariş al komisyon kazan bende 2sefer aldım gerçekten kazandım ama 3. sefer sipariş verdim bu sefer paramı cekemedim şikayetçiyim lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim. 23000 dolarım hesabımda var ama çekemiyorum lütfen yardımcı olursan size minetar olurum

    Cevap:
    Yandex üzerinden site adı aratıldığında kişisel verileri çalan bir site olduğu belirtiliyor. Bir bilişim avukatına başvurmalısınız.

  3. İnstagram da bir sitede evde paketleme acentesi’den paketleme yapmak için başvuru yaptım kapora ödedim ama 5 gündür cevap alamadım ne yapabilirim nereye şikayet edebilirim paketlenecek ürünleri hemen göndeririz dediler hala dönüş yok ne yapabilirim.

    Cevap: Instagram dolandırıcılığı suçuna maruz kaldığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir bilişim avukatına başvurmanız yararlı olacaktır.

  4. T… firması tarafından kart bilgilerim paylaşılmış kartım uzerinden bilgim dışında alışveriş yapılmıştır e ticaret sistemi büyük olan firma bunu nasıl paylaşır mağdur oldum yaşadığım stres ve güven kaybı asla internet üzerinden alışveriş yapmayın

    Cevap:
    Bankanızı arayarak kartınızı hemen iptal ettirin bir daha haberiniz olmadan çekim işlemi yapılamayacaktır.

  5. Dhgate adlı Çin e ticaret sitesinden hava nemlendirici almıştım, ürünü iptal etmeme rağmen 1 aydır para iadesi yapmıyorlar, nereye şikayet edebilirim?

    Cevap: Bedel iadesi yapmayan, kredi kartına para iadesi yapmayan firmalar için öncelikle işlemin yapıldığı kredi kartına ait bankaya yazılı olarak ters ibraz (chargeback) başvurusu yapmalıdır. Tüm dünyada tüm bankalarda geçerli Chargeback kuralları Visa ve Mastercard tarafından eklenen bir sistemdir.

    Bankalarla sistemlerini kullanan satıcılar arasındaki anlaşmalara göre, kredi kartı sahibinden itiraz geldiğinde satıcı malın teslim edildiğini ispatlamak zorundadır. Bunu yapamadığı anda banka satıcıya ödenen ücreti iptal etmektedir.

  6. Dolandırıcı yabancı bir site ilgili ne yapabilirim

    Cevap: Ödeme yaptığınız bankaya başvurmalısınız. Öncelikle kredi kartına ait bankaya yazılı olarak ters ibraz (chargeback) başvurusu yapılmalıdır.

    E-devlet üzerinden BTK’ya ihbar edin:
    turkiye.gov.tr/btk-internet-ihbar-basvurusu

    Siteyi arama motorlarına şikayet edin arama sonuçlarından çıkarılsın:
    safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/

  7. A** g*** adında bir şirketten greencard alabilmek için online ingilizce kursu aldım. Ücretini ödedim. Ayrıca checkup yaptırmam gerektiğini, bunun için de acilen ödeme yapmam gerektiğini söylediler. O anki telaşla ödedim. Ama daha sonra checkup yaptırmak istemediğimi ve bu ücretin iade edilmesini istedim ancak en baştaki konuşmalarda cayma hakkımın olmadığına dair sözleşmeyi kabul ettiğimi(imza vs. yok sadece sesli olarak tamam dedim) bu sebeple iade hakkımın olmadığını söylediler. Yani almadığım hizmetin parasını ödemiş oldum. Ne yapabilirim?

    Cevap: Tüketici hakem heyetine ücretsiz şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiye buradan erişebilirsiniz: https://rozethaber.com/internet-uzerinden-tuketici-hakem-heyetine-haklarina-nasil-sikayet-yapilir/

  8. 01.05.2017 tarihinde aynı gün kargo diye aldığım ürün 36 gün geçmesine rağmen elime geçmedi firma yetkilileri ne bir cevap yazıyor ne de ilgileniyor üç kuruşluk ürün için basım belaya gidecek Türkiye'ye dönünce… … … … … .! Bu G. Teknoloji Marketleri Adındaki firmaya sakın güvenmeyin alıiş veriş yapmadın dolandırılmayın bu site elinde olmayan ürünleri satıyor dikkat edin

    Cevap: Bahsettiğiniz firma iflas etmiş durumda. Paranızı geri almak için;

    Kredi kartınıza ait olan bankaya, yazılı olarak ters ibraz (chargeback) başvurusu yapmanız yeterlidir. Visa ve Mastercard tarafından eklenen ve tüm dünyada tüm bankalarda geçerli olan Chargeback kuralları vardır.

    Bu kurallara göre kredi kartı sahibinden itiraz geldiğinde satıcı malın teslim edildiğini ispatlamak zorundadır. Bunu yapamadığı anda banka satıcıya ödenen ücreti iptal etmekte ve kredi kartına iade edilmektedir.

  9. Siteden sehpa aldım 1 ay göndermediler iade istedim 10 iş günü dediler, şimdi ses seda yok açmıyorlar. İnternette okudum bunu binlerce insana yapmışlar. Hakem heyetindenmi işlem yapmalıyım,savcılıktan mı?

    Cevap: Eğer dolandırıcılık yaptıklarını düşünüyorsanız Savcılığa başvurun

  10. İyi günler Facebook'ta belirli bir marka düdüklü sipariş verdim fakat alakası olmayan başka bir düdüklü göndermişler kapıda ödemeli aldım fakat acmadan ödemem gerekli olduğunu söylediler,bundan sonra paramı geri iade alabilirmiyim tedirginim!?
    Teşekürler

    Cavap: Kapıdan Satışlarda, Tüketicinin 14 günlük herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı bulunmaktadır.

  11. Bir e-ticaret sitesinden 450 tl salomon marka ayakabi almaya calistim bana numarasinin olmadigini soylediler baska model ve markalari satmaya calistilar kabul etmedim iade istedim iadeyi taksitle yatiracaklarmis. iki gun sonra ayni olayi bir diğer e-ticaret sitesinde yasadim ayni marka ayakkabiyi siparis verdim para yine cekildi numara yok dediler ogrendimki farkli isimlerde ayni kisiler iki sitede magaza acmislar ayakkabiyi var gosterip parayi cekip numara yok deyip baska marka modelleri satmaya calisiyorlar mağdurum

    Cevap: Bahsettiğiniz satıcıyı sitelerin müşteri hizmetlerine şikayet ederseniz hesaplarını kapattırabilirsiniz.

  12. Üçüz çorap satıyor ama kali telidotor sora kargoya veriyor kargo açtır miyo parayı veriyon onda sonra çi vali acıyın şok oluyon tam bir dolandirici

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir