Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilecek

Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilecek

Çankaya Belediyesi, 2013 yılında Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından hazırlanan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın ve Erkek Eşitliği Şartını kabul eden anlaşmayı imzaladı. Belediye ürettiği hizmet ve projelerde toplumsal cinsiyet ile kadın ve erkek eşitliğini gözeteceğini; bunu da 2 yıl içinde hazırlayacağı Eşitlik Eylem Planı çerçevesinde yapacağını taahhüt etti.

Eşitlik Eylem Planı’nı hazırlamak için belediyenin çeşitli birimlerinin katılımıyla bir Eşitlik Çalışma Grubu oluşturuldu ve başkentteki sivil toplum örgütleri de paydaşlar olarak davet edildi.

Katılımcılık ve cinsiyete duyarlı kentsel hizmet sunumu ilkesiyle hizmet üreten Çankaya Belediyesi, 2015 Mart’ından bu yana İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi (ICLD) ile birlikte “Cinsiyete Duyarlı Yerel Hizmet Sunumu” başlıklı bir proje de geliştiriyor.

Çankaya Belediyesi Eşitlik Eylem Planı Sivil Toplum Örgütleri Paydaş Toplantısı’nın raporu açıklandı.

Raporda öne çıkan konulardan biri, Türkiye’de en kapsamlı kreş hizmetini sunan yerel yönetim olan Çankaya Belediyesi’nin, gündüz bakımevi ve etüt merkezlerinin müfredatına, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu da eklemesi oldu.

Çankaya Belediyesi Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nun organizasyonu ve Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çankaya Belediyesi Eşitlik Eylem Planı Sivil Toplum Örgütleri Paydaş Toplantısı’nın raporu açıklandı. Ankara ve Çankaya genelinde faaliyet gösteren 23 sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda, “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın – Erkek Eşitliği Şartı” ve Yerel Eşitlik Eylem Planı konularında, Çankaya Belediyesi’nin atmayı planladığı adımlar, kent paydaşlığı ekseninde konuşulmuştu.

Özellikle belediye içi, Çankaya ilçesi ve sivil örgütlere ilişkin bir veri tabanı oluşturulmasının önemine vurgu yapılan raporda ayrıca Kadın Dostu Belediye ifadesi yerine Eşitlikçi Belediyenin en kapsayıcı ve doğru terim olarak ortaya çıktığı vurgulandı. Toplumsal Dayanışma Merkezleri (TODAM), muhtarlar ve mahalle bazında çalışma grupları oluşturulmasının ve Çankaya Belediyesi’nde bir merkez oluşturulmasının önemine vurgu yapılan raporda, ayrıca kurumsal süreklilik ve hafızaya da dikkat çekildi.

Eşitlik Eylem Planı uyarınca belediye personeline yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyete duyarlı bütçeleme, ayrımcılık ve nefret suçlarıyla ilgili eğitimler verilmesi ve güçlenme programları hazırlanması da gelen öneriler arasındaydı.

Toplantıda ve raporda dikkat çeken önerilerden biri de Çankaya Belediyesi gündüz bakımevi ve etüd merkezlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesi oldu. Çankaya Belediyesi ilçe genelindeki 11 kreş ve üç etüd merkezinde eğitim gören bin 400 çocukla, yerel yönetimler arasında en kapsamlı kreş hizmeti veren belediye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir