Hırsızlara karşı alınması gereken önlemler nelerdir

Hırsızlık Çeşitleri Hırsızlara Karşı Önlemler

İyi niyetten faydalanarak çeşitli hilelerle para ve eşyaların çalınmasına dolandırıcılık deniyor.

Banka, postane ve vergi dairesi gibi para yatırılan ortamlarda para yatırılmasına yardımcı olacağını söyleyerek parayı çalan kötü niyetli kişilere güvenilmemeli.

Özellikle emekliler; bankadan maaşlarını aldıktan sonra yanlarına gelen ve görevli olduğunu, hatalı ödeme ya da eksik ödeme yapıldığı yalanıyla emeklileri kandırmaya çalışan kişilere güvenmemeli ve inanmamalıdır.

Dükkana gelerek bozuk para ihtiyacı olup olmadığını soran kişilere inanılmamalı. Doktor vs. olduğunu söylerek ücretsiz tedavi vs. öneren ve buna karşılık ücret isteyen dolandırıcılara inanılmamalı.

Gümrükten ucuza mal alacağını söyleyen dolandırıcı sahtekarlara asla inanmayın.

Toplu taşıma araçlarında, tren garlarında, havayolu terminallerinde, pazar ve alışveriş yerlerinde kalabalık arasında çanta veya paraları çalanlara yankesici denir.

Para bozdurma amaçlı gelen turist rolü yaparak kasadan çıkan paraları karıştırıp dalgınlıktan yararlanarak para çalınmasına tırnakçılık denir.

Cami şadırvanlarında abdest alanların kıyafetlerinin ceplerinden para çalınmasına muslukçuluk denir.

Fal bakma bahanesiyle dalgınlıktan faydalanarak para ve altın çalan falcılara inanılmamalı.

Hırsızlara karşı alınması gereken önlemler şöyle;

Evlerin alt katlarında oturanlar balkon ve pencere kilitleri sağlam ve demir olmalı. Kapılarda çift kilit bulunduraral geceleri kapı arkalarına emniyet zinciri takılmalı.

Ev kısa süreli terk edilecekse lambalar açık bırakılmalı.

Bina kapıları muntazam ve sağlam olmalı ve zil sistemi çalışmalı.

Bina yöneticisi tarafından kapıcı uyarılarak binaya giren yabancı şahıslar takip edilmeli, sokak lambaları yanık vaziyette tutulmalı, İşyerinin kapılarına sağlam kilit takılmalı ve camlar demirli kepenklerle muhafaza edilmelidir.

Mahallede hırsızlık şüphelisi şahıslar her an 155 numaralı telefona ihbar edilmelidir. Özellikle gece 2 ve 3’den sonra hırsızların en çok iş yaptığı saatlerde ortam denetlenmelidir.

İşe eleman almadan önce geçmişleri hakkında bilgi toplanmalıdır.

Otomobiller herhangi bir nedenden ötürü park etmek zorunda bırakıldığında, otomobil içinde ehliyet, ruhsat, para ve kıymetli evrak bulunmamalıdır.

Otomobillerin ön ve arka bölümleri dışarıdan bakınca dikkat çekici eşyalarla doldurulmamalıdır.

Hırsızlığa karşı otomobillerde alarm sistemi olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir