Dünya’da Hızla Yayılan Pokemon Go Denilen Tehlikeli Oyun

Dünya'da Hızla Yayılan Pokemon Go Denilen Tehlikeli Oyun

Amerikan merkezli Niantic şirketi tarafından üretilen Pokemon go, akıllı telefonlara yüklenerek Google’ın harita desteğini ve telefonun GPS’i ile kamerasını kullanarak çevreye eklenen pokemonların yok edilmesini hedef alan oyunda, oynayanları gerçek zamanlı olarak dışarı çıkıp gezmeye teşvik eden oldukça tehlikeli sonuçlara açık bir oyun.

Pokemon Go nedeniyle ilk ölüm haberi Guatemala’dan geldi. 18 yaşındaki Jerson Lopez de Leon, pokemon yakalamak için izinsiz girdikleri evde vurularak hayatını kaybetti. Daha önce de Florida’da Pokemon GO oynayan iki kişi hırsız sanılarak girdikleri evin sahibi tarafından vurulmuştu.

Pokemon Go oynayanların sıklıkla gittiği PokeStop isimli yerleri belirleyen silahlı 4 suçlu, Amerika’nın Missouri eyaletinde ıssız noktalara gelenlerin para ve değerli eşyalarını gasp etti.

Suçlular, oyunun oynandığı parklar, ibadet yerleri, ünlü binalar veya otoparklar gibi gidilebilecek yerleri arabayla geziyor.

Amerikan askerleride bu oyunu oynuyor. Bir elinde tüfek, diğerinde telefonla pokemon avına çıktığı görüntüleri sosyal medyadan paylaşan bir asker Musul’da çöl ortasında elinde makinalı bir tüfekle Squirtle yakalayarak terör örgütlerini oyuna çağırıp gel ve benimle Pokemon savaşı ver, havan topları korkaklar içindir, yazdı.

Amerika’daki Lewis McChord Askeri Üssü, askerleri kısıtlanan alanlarda Pokemon kovalamamaları konusunda uyardı. Oyunun kullanıma sunulmasından sonra birçok kişinin yaralandığı belirtildi.

Bosnalı sivil toplum örgütü ülkedeki Pokemon GO çılgınlığından ötürü duyduğu endişe nedeniyle yaptığı açıklamada; Bosna’da Pokemon GO oynayan bazı kişilerin mayın riski olan alanlarda gezdiklerini, mayınlı arazi sınırlarındaki uyarı levhalarının dikkate alınmasını ve yeri tespit edilmemiş mayınların olduğu bu bölgelere girilmemesi gerektiğini belirtti.

Bu tür olumsuz durumlar daha kötü durumlara dönüşebilir. Oyunda insanlar bir yerde toplatılıyor. Terör saldırısı için kullanılabilir. Gidilen noktalarda güvenlik sorunu var. Ayrıca oyun bahanesiyle insanlar kullanılarak dünyanın her noktasından çok ucuza görüntü alınabiliyor.

Bir diğer olumsuz durum için Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı.

Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın denilen açıklamanın devamında, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında pokemon aramanızı tavsiye etmiyoruz. Yolda yürürken, özellikle karşıdan karşıya geçerken, telefon ekranına değil, yola bakmanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler diliyoruz denildi.

Google Trends’te dünya genelinde en çok aranan kelime 6 yıl sonra Pokemon Go oldu.

Pokemon Go’nun en çok arandığı ülke Hollanda olurken, ikinci sırayı Kosta Rika ve Kanada aldı. Oyun Amerika, Yeni Zelanda ve Avusturalya’da resmi olarak satışa sunulmuş durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir