Tad Alma Yeteneği Azaldıkça Şekerli İçeceklere Karşı İstek Artıyor

Tad Alma Yeteneği Azaldıkça Şekerli İçeceklere Karşı İstek Artıyor

Bilim adamlarına göre tad alma yeteneği azalan insanların daha çok şekerli meşrubat tükettiğini tespit etti. Cornell Üniversitesi araştırmacısı, insanların tatlılığa karşı ne kadar hassaslık kaybederlerse, yiyeceklerinde o kadar fazla şeker istediklerini bulduklarını belirtti.

Bazı kişilerin sabah çayı veya kahvesine daha çok şeker kullanması ve fazla kilolu olmasının daha muhtemel olduğu söylenebilir.

51 gönüllünün katıldığı bir araştırmada tad almayı geçici olarak engelleyen Gymnema sylvestre adlı otun katıldığı bir bitki çayını içti.

Diğer gruba da bitki çayı verildi ama içine hiç Gymnema sylvestre katılmadı fakat tadının diğer bitki çayı gibi olması sağlandı.

Katılımcılar, çay ile ağızlarını 60 saniye boyunca çalkaladıktan sonra tükürdü. Bu durum, dillerindeki algılayıcıları 40 ve 60 dakika arasındaki sürelerde sönükleştirdi.

Sonra katılımcılara iki adet daha tatlı olarak etiketlendirilmiş bir çözelti ve daha az tatlı olarak etiketlendirilmiş çözelti ile birlikte, tatlandırılmamış bir içecek verildi.

Ardından, devamlı şekilde yudumlamaları ve mükemmel tatlılık seviyelerine ulaşana kadar çözeltilerin her birinden istedikleri kadar fazla veya az miktarda ekleyerek, meşrubatlarını ayarlamaları istendi.

Katılımcılar farkında olmadan, içeceklerinde yaklaşık yüzde 8-12 sukroz tercih ettiler; bu miktar, hafif bir meşrubat veya gazlı içecek ile aynı oranlarda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir