Ölüm ve İş Görmezlik Nedenlerinin Başında Kalp Damar Hastalıkları Geliyor

Ölüm ve İş Görmezlik Nedenlerinin Başında Kalp Damar Hastalıkları Geliyor

DSÖ verilerine göre 2001 yılında yaklaşık 16,6 milyon insan kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitirdi.

Kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı yarıya indirilebiliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza DUYGU, Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle şu açıklamaları yaptı:

Obezite(aşırı kilo), hipertansiyon ve sigara içmek kalp ve damar hastalıklarına karşı ana hedef olması gerekir. Sigara, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol, oturgan yaşam, şişmanlık, kan yağlarının yüksekliği, kan basıncı yüksekliği ve kan şekeri yüksekliği düzeltilebilir risk faktörleridir.

Beslenmenin daha çok hayvansal kaynaklı gıdalara dayanması, sebze ve meyvenin yeterince tüketilmemesi, aşırı yağlı, soslu, yüksek enerjili gıdalar tüketilmesi, fiziksel aktivite eksikliği ile birleştiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır.

Sağlıklı yemek alışkanlığının çocuklara yerleştirilmesi ile toplumun kalp damar hastalığı riskinin azaltılabilir.

İlk ve orta dereceli okullarda fiziksel aktivite ve beslenmeyle ilgili eğitimlere daha çok önem verilmeli. Okullarda öğrencilerin günde 1 saat beden eğitimi yapma olanağı sağlanmalıdır.

Erişkinlerin beden eğitimi yapabileceği merkezlerin sayısı ve kalitesinin arttırılması devletçe desteklenmelidir. Yerleşim alanlarında insanların güvenle yürüyüşlerini yapabileceği parkurlar sağlanmalı, var olanların kaliteleri yükseltilmelidir. Haftanın 5 günü, günde en az 30 dakika süre ile yapılacak yürüyüş, koşu, jogging, step, yüzme gibi yarışmalı olmayan aerobik spor ve aktiviteler, kalp kasının oksijenlenmesini artırmasının yanı sıra kişinin ideal kilosuna ulaşmasına, kolesterol düzeyinin düşmesine, kan basıncının kontrol altına alınmasına yardımcı olur, bu durum ayrıca kişinin stres düzeyini de azaltır. Çikolata, gofret, bisküvi, gibi atıştırma ürünlerinin televizyondaki reklamlarına, okullarda satışına kısmi kısıtlamalar getirilmelidir. Yağın göbek çevresinde toplanmasının (Abdominalobezite) genel obeziteden daha zararlı olduğu kavramı halka ve hekimlere benimsetilmelidir. Bel çevresinin ölçülmesi hekimlerimizin kan basıncı gibi yaptığı rutin ölçümlerden biri olmalıdır.

Kalp Damar Hastalıklarından Korunma Yöntemleri;
Kirli havanın olduğu yerlerden uzak durulmalı
Sigara dumanından uzak durulmalı
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalı
Her gün düzenli spor yapılmalı
Kilo almamaya dikkat edilmeli, ideal kilo korunmalı
Kan basıncının yükselmemesine özen gösterilmeli
Fazla tuzdan uzak durulmalı
Kötü huylu kolesterol yüksekliğine dikkat edilmeli
Kan şekeri kontrolü sağlanmalı
Günde ortalama 7 saat uyumaya dikkat edilmeli
Stresli yaşamdan uzak durulup, iyimser olmaya gayret edilmeli
Fazla alkol tüketiminden kaçınılmalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir