Sudan Neresi ve Nereye Bağlı

Sudan Neresi ve Nereye Bağlı

Sudan Cumhuriyeti Afrika’nın en geniş üçüncü ülkesi, dünyanın en büyük onaltıncı ülkesidir.

Nil nehri Sudan’ı Güney ve Kuzey Sudan olmak üzere ikiye ayırır. İkiye ayrılmadan önce Afrika’nın en büyük ülkesi durumundaydı. Hem Akdeniz hem de Hint Okyanusu’na bağlantısı vardır. 34 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Resmi ve eğitim dili arapça.

Sudan’ın önemli şehirleri;
Başkenti: Hartum
Sudan’ın En Büyük Şehri: Omdurman
Port Sudan
Vad Medeni
El Obeid
El Gadarif
Nyala
Atbara
Kassala
Wau
Kosti

Sudan’da yaklaşık 4 bin 500 civarında Türk yaşıyor.

Türkiye ile Sudan arasında imzalanan anlaşmayla diplomatik pasaportlarda vizeler 13 Mart 2011 tarihinden itibaren karşılıklı olarak kaldırılmıştır.

Sudan yasaları alkollü içeceklerin ülkeye girişine ve içilmesine izin vermemektedir.

Türkler Sudan’a ilk kez 1990’lı yıllarda eğitim faliyetleri nedeniyle gitmeye başladı. Türk girişimciler eğitim, sağlık, inşaat ve ticaret amaçlı yatırımlarda bulundu. Genellikle Türk firmalarının işgücü ihtiyaçları için giden Türk işçi ve mühendisler bulunmakta ancak bunların bir kısmı daha sonra buraya kalıcı olarak yerleşmeye başladı.

Elektrik, su ve kanalizasyon altyapısı iyi durumda olan başkent Hartum civarında Türk mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca Hartum’da Türklere ait birçok restoran, kafe, alışveriş merkezi ve esnaf dükkânları da bulunmaktadır.

Sudan Sağlık Koşulları
Acil müdahalelerin yapılacağı özel klinikler vardır. Ancak, branş doktorları kliniklere randevu ile gelmekte olduğundan istediğiniz an bir uzman bulmak mümkün değildir. En az bir kaç saat uzmanın müsait olması ve hastaneye gelmesini beklemek gerekmektedir. Temel laboratuvar imkanları mevcuttur.

Sudan’ın başkenti Hartum’da yeterli ve kaliteli hizmet veren hastaneler bulunmaktadır. Türk müteşebbisler tarafından kurulan Antalya Medical başta olmak üzere, Royal Care ve Jarash gibi hastaneler mevcuttur. Öte yandan, Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala şehrinde Nyala Türk-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye’den 40 uzman doktor ile hizmet vermektedir. Doctor’s Clinic, Academy Hospital, Mekkah Eye Hospital, Shahiroon Hospital, İbni Haldun Hospital, Best Care Hospital, Fidel Medical Centre mevcut hastaneler arasında sayılabilirler. Ayrıca, Türkiye’de eğitim görmüş bazı doktorların çalışmakta olduğu ve Türk Büyükelçiliği yakınında bulunan Zamzam Türk Hastanesi vardır. Devlet hastanelerinin imkanları oldukça kısıtlı olup, özel hastanelerin tercih edilmesinde fayda bulunmaktadır.

İçme Suyu Temin Koşulları
Sudan’da şebeke suyu içme suyu amaçlı kullanılmamaktadır. Hartum gibi kent merkezlerinde şişelenmiş içme suyu temininde zorluk bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir