İtalyan Halkı Avroya Geçtikten Sonra Fakirleşti

İtalyan Halkı Avroya Geçtikten Sonra Fakirleşti

AB’den şikayetçi ülkelerin başında gelen İtalya’da 1999 yılında Avro para birimine geçtikten sonra Kişi Başına Düşen Geliri 1999 yılından daha düşük bir seviyeye geriledi ve İtalyan halkı fakirleşti.

Avro bölgesinde Yunanistan bile, İtalya’dan daha iyi durumda.

İtalya’da işsizlik oranı yüzde 12 gibi yüksek seviyelerde. İşsizlik oranı, İspanya ve Yunanistan’da İtalya’dan daha yüksek durumda.

İtalya’nın kamu borcu, GSYİH’nın yüzde 130’u oranlarında sıkışıp kaldı. AB içindebu denli yüksek kamu borcuna sahip diğer ülke Yunanistan’dır.

Güney Avrupa ekonomilerinde 1999 Avro birliğinin oluşturulduğu günden, 2008 yılında başlayan ekonomik krize kadar rekabet güçlerinde önemli kötüleşmeler yaşanmıştır.

Bu ülkeler aynı zamanda rekabet güçlerinde de önemli kayıplar yaşayarak, ihracatlarının olumsuz etkilenmesi nedeniyle büyük dış ticaret açıklarına kavuşmuştur. Bu ülkeler arasında İtalya, rekabet gücünde yaşadığı yüzde 30’luk kayıpla üçüncü sırada gelmektedir.

İtalya’nın büyüyememe sorunu ve borçlarını azaltamama sorunu devam edecektir.

İtalya Avro bölgesine girmeden önce, İtalya’nın kendi para birimi varken, rekabet gücünü yüksek enflasyon nedeniyle kaybetmekteydi. Bu nedenle, rekabet gücünü gerçekleştirdiği devalüasyonlarla yeniden kazanmaktaydı. Bu da, sürekli döviz krizleri ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadeleyi beraberinde getirmekteydi.

İtalya’da güçlü politik kurumların yokluğu halinde, önümüzdeki dönemde İtalya, Avro bölgesinden çıkmaya kendini hazırlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir