Türkiye’de Bilgisayar Oyunlarını Denetleyen Bir Mekanizma Yok

Türkiye'de Bilgisayar Oyunlarını Denetleyen Bir Mekanizma Yok

Türkiye’de Bilgisayar Oyunlarını Denetleyen Bir Mekanizma Yok

Milyonlarca dolar paranın döndüğü oyun yazılım sektöründe Türkiye’de bu oyunları denetleyen bir mekanizma yok. Pek çok ülke, oyun rating ve derecelendirme kuruluşları ile cinsellik ve şiddet içeren bilgisayar oyunlarını denetliyor.

Bilgisayardaki şiddet içerikli oyunların çocuklar üzerinde bazı olumsuz sonuçlar doğurduğu uzmanlar tarafından ifade edilmekte. Saatlerce bilgisayar başında şiddet içerikli oyun oynayan çocuklar, ciddi hiperaktivite davranışlar sergilediği belirtilmekte.

Oyunlar zaman içinde bağımlılık yaparak etki altında kalan çocukların çevrelerine karşı daha saldırgan ve zarar verici eylemlere yönelmesine sebep oluyor.

Piyasaya her yıl çıkan yüzlerce yeni oyun yazılımı başta görsel efektleri ve aksiyon sahneleri olmak üzere etkileyici senaryolarıyla dünya genelinde milyonlarca çocuğun ilgisini çekmektedir. Kimi çocuklar evlerinde zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçirirken, kimileri de ailesinin bilgisi dışında saatlerce oyun oynuyor.

Eğlenceli gibi görünse de özellikle şiddet içerikli birçok bilgisayar oyununun çocukları tehdit ettiği bildirildi. Çocuklarını sanal oyunların başından kaldıramayan birçok aile, evde uyguladığı her türlü yaptırıma rağmen bir sonuç alamadığından şikâyet ederken, bazı aileler ise uzmanların kapısını çalarak profesyonel yardım istediği ifade edildi.

Video oyunları;
Şiddet içerikli, agresif davranışa yöneltebilir.
Tahrip edici cinsiyet rolü normlarını kullanmaktadır.
Sağlıksız birey tutumlarını teşvik etmektedir.
Yaratıcı oyunu engellemektedir.

Şiddet içeren bilgisayar oyunlarının belirtilen sakıncaları göz önünde tutularak, bazı ülkelerde yasaklandığı görülmektedir. Örneğin;
Singapur; Mortal Kombat
Güney Kore; Ghost Recon 2
Yeni Zelanda; Postal 2
Almanya; Fry Cry
Japonya; Grand Theft Auto adlı oyunları yasaklılar listesinin başında yer almaktadır.

Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde de oyunların hangi yaş grubuna hitap ettiğini tespit etmek üzere kurulan organizasyonlar bulunmaktadır. Bunların amacı çocukları şiddetten korumak, bu tür yayınlara sadece yetişkinlerin ulaşmasını sağlamaktır.

Türkiye’de Yalova Valiliği 18 yaşından küçükleri suça özendirici gerekçesiyle;
Halo
Line Of Sight Vietnam
Pariah
Serious Sam
Return To Castle Wolfenstein adlı oyunları şehir genelindeki internet kafelerde yasaklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir