Domuz Vebası Yüzünden Romanya’da 10 Binlerce Tilki ve Çakal İtlaf Edilecek

Domuz Vebası Yüzünden Romanya'da 10 Binlerce Tilki ve Çakal İtlaf Edilecek
Domuz Vebası Yüzünden Romanya’da 10 Binlerce Tilki ve Çakal İtlaf Edilecek

Domuz ve yaban domuzlarının ölümüne yol açan Domuz Vebası insana bulaşmıyor. Domuz ve yaban domuzu hastalığı olarak bilinen Afrika domuz vebası çok kolay yayılıyor. Hastalık çevrede ve yaban domuzlarının leşlerinde uzun süre kalabiliyor. Hastalığın bir tedavisi ya da aşısı olmadığı için domuz çiftliğinde hastalığa rastlanması durumunda bütün hayvanlar zorunlu olarak itlaf ediliyor.

Romanya hükümeti domuz vebası hastalığını engellemek için Romanya’da korunan hayvan türlerinden 50 bin tilki ve 10 bin çakalın öldürülmesini kararlaştırdı. Bu sayı Romanya’da yaşayan tilkilerin yüzde 67’sine, çakalların ise yüzde 72’sine denk geliyor. Romanya hükümeti domuz vebası hastalığının yaygınlaşmasında tilki ve çakalların kilit rol oynadığını düşünüyor.

Uzmanlar bu tip hastalıklara karşı avcıları uyarıyor, ormanlık alanlarda veya yollarda çok sayıda ölü ya da yaban domuzuna rastlamaları, domuz ve yaban domuzlarında alışılagelmişin dışında davranışlar görmeleri durumunda yetkililere haber vermelerini istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir