Türkiye’de Çocuklar Sigara Dumanını Soluyarak Ölebilir

Türkiye’de Çocuklar Sigara Dumanını Soluyarak Ölebilir

Araştırmalara göre Türkiye’de her 2 erkekten biri ve her 5 kadından biri sigara kullandığını söylüyor.

Bu nedenle Türkiye’deki çocukların yarısından fazlası ortamlarda sigara dumanlarına maruz kalıyor. Bu dumanı soludukları için bu çocuklarda akciğer kanseri görülme riski yüzde 30 artmış.

Uzmanlar kendini zehirleyen kansere hazırlayan sigara kullanıcılarını uyarıyor ve çocukların yaşamını da riske atmayın diye ikaz ediyor. Sigara’nın kanser yaparak öldürdüğü bilinen bir gerçek buna aldırış etmeyerek sigara tüketip yaşamını kısaltan insanlar çocukların yaşamına saygı duymalıdır.

Her yıl sigaradan ölenlerin sayısı 5 milyon 700 bin kişi. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl sigara dumanını soluyan 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Hayatını kaybedenlerini 168 bini çocuk.

Öldürücü sigara dumanını soluyanlar başta kanser olmak üzere amfizem, kalp hastalıkları ve KOAH gibi hastalıklara yakalanıyor. Araştırmalar, başkalarının içtiği sigaranın dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içildiğinde ortaya çıkan sonuçlarla aynı fiziksel etkilere neden oluyor.

Sigara kullananların psikolojik tedavi almaları şart. Bağımlılık ya da diğer psikolojik nedenler yüzünden bu öldürücü alışkanlık sürdürülüyor. Sigarayı tadı için sevenler 21 gün boyunca sigarayı yakmadan önce izmaritine nefret ettikleri bir yiyeceğin tadını sürerek içmeye çalışırsa sigaradan nefret edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir