Güney Kore Hakkında Bilgi

Güney Kore Hakkında Bilgi

Güney Kore Hakkında Bilgi

Çin’in egemenliğinde 1000 yıldan daha uzun bir süre kalmış olan Güney Kore, daha sonra bağımsızlığını kazanmıştır. 1905 yılındaki Rusya ile Japonya Savaşı’ndan sonra Japonya Kore’yi de işgal etmiş ve bundan 5 yıl sonra, Kore’nin bulunduğu yarımadayı tamamen egemenliği altına almıştır.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise Kore Yarımadası’nın güneyinde cumhuriyet kurulmuştur. 1950-53 yıllarında yaşanan Kore Savaşı’nda, Amerika ve diğer Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler, Çin tarafından desteklenen Kuzey Kore saldırılarından Güney Kore’yi korumaya çalışmışlardır. Ateşkesten sonra, Güney Kore, Kuzey Kore’ye göre çok daha hızlı bir ekonomik ve endüstriyel gelişme yaşamıştır. Günümüzde Güney Kore tam ve modern demokrasiye geçmiş bulunmaktadır.

Kore halkının yarısından fazlasının soyadının Kim, Lee ya da Park olması, birbirlerinden farklı soyadı bile kullanmak istemediklerini ve ulusal bağlarının çok güçlü olduğunu göstermektedir.

Azınlık olarak sadece küçük bir Çin topluluğu vardır. Geçmişte yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, pek çok Koreli’nin başta Amerika ve Kanada’ya olmak üzere dışarıya göç etmesine neden olmuştur. İnsanların daha az sayıda çocuk sahibi olmak istemeleri nedeniyle de nüfus artış hızı geçmişe göre azalmıştır. Bugün Kore nüfusunun yüzde 85’i şehirlerde yaşamaktadır. Güney Kore’nin ekonomisini geliştirmesi ve politik istikrara ulaşması ise 1990’lı yılların ortalarını bulmuştur.

Yüksek düzeyde okur-yazarlık ve başarı ile eğitime güçlü bir bağlılık gösteren Kore, eğitiminin kalitesi ile ünlüdür. Nüfusu 44 milyonu aşan Güney Kore, göreceli olarak yeni endüstrileşmiş bir ülkedir. Ürün, verimlilik ve 1960’lardan beri kişi başına düşen gelirde hızlı büyüme yaşamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir