Amerika Çalınan Çingene Kızı Mozaiklerini İade Etmezse Kültür ve Turizm Bakanlığı Mahkemeye Verecek

Amerika Çalınan Çingene Kızı Mozaiklerini İade Etmezse Kültür ve Turizm Bakanlığı Mahkemeye Verecek

Sanat eserlerinin en çok çalınarak götürüldüğü ülke olan Amerika bu sanat eserlerini gerçek sahiplerine iade etmek yerine, kaçırılan bu eserleri açık artırma yoluyla satıyor.

Çingene Kızı mozaiğinin çalınan parçaları Amerika’nın Bowling Green Üniversitesinde Wolfe Center Binası, Eva Marie Saint tiyatrosunun lobisinde dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Çingene Kızı mozaiklerinin eksik parçalarını bir an önce tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Amerika’daki Bowling Green Üniversitesi Gaziantep’ten, Zeugma’dan çalınıp Amerika’ya götürülen eserlerimizi iade etsin diyen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Zeugma Antik Kenti’nin tarihte önemli bir yeri bulunduğunu, antik kentten çıkarılan mozaiklerin sergilendiği aynı adı taşıyan müzenin de Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri olduğunu söyledi.

Kültür bakanı önce Amerika’daki Üniversite’ye başvurarak çalıntı mozaikleri Türkiye’ye iade etmesini isteyecek eğer Üniversite bu suçu sürdürürse mahkemeye başvuracak.

Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Dr. Stephanie Hooper tarafından mozaikler üzerinde yürütülen çalışmalar, bu parçaların Zeugma’dan çalınmış olduklarını kanıtlamıştır.

Tüm deliller bu mozaiklerin Türkiye’ye ait olduğunu ve buradan çalındığını ortaya koyuyor.

Anadolu tarihinin özgün eserleri olan Zeugma Mozaikleri, kaçak kazılar sırasında yağmalanmış, parçalanmış ve yasal olmayan yollarla yurt dışına kaçırılmıştır. Bu nedenle, eserlerin yağmalanması ve yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılması, geçmişin tanıkları olan bu eserleri sadece satın alınacak bir objeye dönüştürür. Her şeyin ötesinde suçtur. Bowling Green State Üniversitesi’nde dekor amaçlı kullanılan ve Anadolu’ya ait olan mozaiklerin en kısa zamanda kendi topraklarına, Anadolu’ya iade edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir