Elektrikli ve Yakıt Hücreli Otomobillerin Farkı

Elektrikli ve Yakıt Hücreli Otomobillerin Farkı

Elektrikle çalışan otomobillerde, değişik kimyasal maddelerden oluşturulan batarya kullanılır. Yakıt hücresi olan otomobillerde hidrojen ve oksijenın kimyasal tepkimesiyle enerji sağlanır.

Her iki tipteki otomobilde kimyasal enerjiyi elektriğe dönüştürerek çalışmaya başlar.

Elektrikli otomobillerde genellikle, çok sayıda elektronik cihazda kullanılan lityum – ion bataryalar kullanılmakta. Bunun dışında nikel – metal hidrür bataryalarda kullanılabilir.

Lityum – ion bataryaların tercih edilmesinin nedeni yüksek enerji yoğunluğu sağlaması, yüksek sıcaklıklarda performansın sorun olmaması, hafıza etkisi görülmemesi, kendiliğinden bitme hızının az olması gibi özellikler nedeniyle lityum-iyon bataryalar diğer sistemlere göre daha avantajlı.

Elektrikli otomobil ile yakıt hücreli otomobiller arasındaki en büyük fark elektrikli otomobildeki bataryaların şarj edilebilir olmasıdır.

Yakıt hücreli otomobiller hidrojen ve oksijen yakıtının depoya doldurulması gerekir ve yakıt hücreleri şarj edilmez. Yakıt bitince kısa sürede doldurulur ancak elektrikli otomobiller saatlerce şarj edilmesi gerekir.

Yakıt hücreli otomobillerin yakıtı bitene kadar kat edeceği yol yaklaşık 500 kilometreyken şarjlı otomobillerin şarj bitene kadar kat edebileceği yol yaklaşık 200 kilometre menzile sahiptir.

Kullanılan her iki teknolojide sera gazına neden olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir