Sömürgeci Ülkelere Karşı Gaziantep Direnişinin Filmi ve Kitabı Hazırlandı

Sömürgeci Ülkelere Karşı Gaziantep Direnişinin Filmi ve Kitabı HazırlandıSömürgeci Ülkelere Karşı Gaziantep Direnişinin Filmi ve Kitabı Hazırlandı

Antep şehrine Gazi unvanı verilişinin 96.yıldönümü etkinlikleri kapsamında Bir Şehrin Direnişi adlı film gösterildi.

Adsız binlerce şehit için çekilen filmde, Antep’in savunmasında yer alan komutanlar, kadın, çocuk ve halkın direnişi fotoğraflarla destekleniyor. Filmde, I.Dünya Savaşı’ndan sonra hiçbir gerekçesi olmayan çok sayıdaki sömürgeci dünya devletlerinin Anadolu’dan Türklerin ve İslam’ın izlerini silmeye kalkışması ve Antep halkının haklı savunmasıyla direnişi anlatılıyor.

Fransız ve İngilizler tarafından işgale uğrayan Antep’te halkın, tarihin en şanlı direnişini göstermesine vurgu yapılan film, araştırmacı ve yazarlardan alınan bilgiler ile destekleniyor.

Dönemin komutanı Fevzi Çakmak’ın girişimleri ile Güney Cephesi’nde yaşananların bir filme alınması isteğinin olduğuna vurgu yapılan filmde özetle şunlar anlatılıyor:
1935 yılında Gaziantep’te yaşananlar bir filme alınır. Genel Kurmay Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir film ekibi Antep’e gider ve burada bir hafta kalarak filmin nerede çekileceğine karar verir. Filmde yer alan kişiler Antep savunmasında bizzat yer alan kişilerdir. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı bizzat bu savunmada yer alan insanlardır. Dönemin gazilerinden alınan bilgiler ile çekilen filmde seslendirme yoktur. Filmin içinde kalabalık bir grup tarafından taşınan şehit cenazesi olduğu ve muhtemelen bunun Antep savunmasında önemli rol alan Şehit Kamil veya Şehit Şahin Bey olduğu ifade ediliyor. Sahnede vatandaşların Fransızları protesto etmeleri, Çınarlı Cephesi, Mardintepe’de savunma yapan askerler, bu askerlere cephane ile erzak taşıyan kadınlar ve çocukların görüntüleri ile destekleniyor. Cephede erkeğin yerine nöbet tutan kadınlar ve yemek yiyen erkeklerin görüntülerinin yanı sıra silah atölyelerine yer veriliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Gazi Kültür girişimleri ile daha önce hazırlanan “Bir Şehrin Direnişi” adlı kitap yayımlandı.

Filimde oynayanların söyledikleri kitapta kayıt altına alındı. 110 sayfadan oluşan kitapta Antep savunmasında yer alanların fotoğrafları ve anlattıkları kaleme alınıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir