İnsanlar Karanlıkta Yürürken Neden Sağa veya Sola Kayar

İnsanlar Karanlıkta Yürürken Neden Sağa veya Sola Kayar

İnsanlar Karanlıkta Yürürken Neden Sağa veya Sola Kayar

İngiltere’deki Kent Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla karanlıkta ya da gözleri kapalı insanların yürürken sağ yada sola kaymalarnın nedeninin beyinlerin iki yarımküresi aktivitesiyle ilişkili oldukları anlaşıldı.

Psikoloji Fakültesi Dr. Mario Weick tarafından yürütülen çalışmada insanlardan, önceden gördükleri bir mesafeye doğru, gözleri bağlı bir şekilde ve düz bir çizgi üstünde yürümeleri istendiğinde, sağ veya sola doğru yönelme eğilimini neden gösterdiklerini belirleme amacıyla, ölçülen, insan davranışlarını kontrol eden iki ana harekete geçme konusunda uyarıcı unsurun yürüme doğrultusuna etkisi incelendi.

Davranışsal inhibisyon(BIS), korkutulma veya cezalandırmada ortaya çıkan olumsuz duyguları ve kaçınma davranışlarını, davranışsal aktivasyon(BAS) ise ödül veya teşvik karşısında ortaya çıkan olumlu duyguları ve yakınlaşma davranışını düzenleyen sistem olarak tanımlanıyor.

Araştırmacılar BIS düzeyi yüksek insanların yürürken sola doğru yönelme eğilimi gösterdiklerini ve bunun beynin sağ yarımküresinin aktivitesiyle alakalı olduğunu belirledi.

BAS düzeyi yüksek olan kişilerinse BIS düzeyi düşükken sağa doğru meylettikleri, BIS düzeyinin yüksek olması durumunda böyle bir eğilimin gözlenmediği görüldü.

Araştırmacılar sonuçların beynin iki yarımküresinin harekete geçme konusunda uyarıcı farklı sistemlerle alakalı olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu araştırma BIS düzeyi ve beynin sağ yarım küresinin aktivitesi arasında açık bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir