İran Yeni Cumhurbaşkanı Kim Oldu

İran Yeni Cumhurbaşkanı Kim Oldu

İran Cumhurbaşkanlığı seçmini yeniden 68 yaşındaki Hasan Ruhani kazandı ve 2021 yılına kadar görevde kalacak. Oyların yüzde 58’ini kazanan mevcut Cumhurbaşkanı Ruhani 1981 yılından beri yapılan seçimlerde ikişer dönem görevde kalan Cumhurbaşkanları arasına katılarak bu geleneği sürdürmüş oldu.

Ruhani’nin daha önce yalan söyleyip yerine getirmediği vaatler;
Bir önceki seçim kampanyasında kadınlardan sorumlu bir bakanlığın kurulması ve kabinede kadın bakanlara yer verilmesini vadeden Ruhani’nin Ağustos 2013’te kurduğu kabinede hiçbir kadın yer almadı.

Ruhani göreve geldiğinde sokaklarda kadınların giyimleri nedeniyle uğradığı baskılara son vereceğini de vadetti. Ancak Cumhurbaşkanı’nın İran’da giyim kuşam konusundaki kuralları belirleyen 20’den fazla kurumun tamamı üzerinde yetkisi yok. 2016’da Tahran emniyeti, sadece sokaktaki kadınların giyimini denetlemesi için 7 bin kadın ve erkeği gizli ahlak polisi olarak görevlendirdi.

İran yönetimi Türklerin yaşadığı bölgelerde Türkçe’nin resmi yerlerde kullanılmasını yasaklayarak yoğun bir asimilasyon politikası yürütmekte. Seçimlerden önce seçim vaadi olarak Türkçe dilde eğitim konusunda verdiği sözlerin hiç birini tutmadı.

Ermeniler için anıt bulunan sözde Ermeni soykırım yalanını kabul eden ve bunu inkar edenleri cezalandıran İran’da pek bir değişiklik olmayacak.

İran’da hristiyanlar yaşarken birde kilise bulunuyor. İran, sözde soykırımı tanımakla kalmayıp, en büyük kentlerinde İsfahan’daki Türkiye aleyhtarı Ermeni Vank Kilisesi bünyesinde Ermeni Soykırım müzesi kurmuş durumda.

İran Türkleri, 1925′ten günümüze kadar devam eden bir süreçte ağır siyasi ve kültürel baskılara maruz kalarak, Türk sözcüğüyle bile kendilerini tanımlamaları yasaklanmıştır.

İran hükumeti Fars olmayan halkın haklı ve temel istekleri karşısında adaletsizliklere itiraz edenleri kendi menfaatlerine karşı görüp, düşman sayıyor ve özgürlükten yana olan insanlara ağır hükümler uyguluyor.

75 milyon nüfusa sahip bir İran’da 35 milyon Türk yaşarken bir tane üst düzey Türk yöneticisi yok. Her seferinde İran’ın üst düzey yöneticilerinin yüzde 93’ünün Fars geri kalan yüzde 7’sinin Arap olduğu, Türk kökenli yöneticilerin 0 olduğu görülüyor.

Türkiye’ye Dost Görünümlü İran’da Sözde Ermeni Soykırımı Anıtı Bulunuyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir