Engelliler İsyan Etti Belediyeleri Mahkemeye Verdi

Engelliler İsyan Etti Belediyeleri Mahkemeye Verdi

2005 yılında kabul edilen kanuna göre; Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilirmesini öngörüyordu ancak bu kanun üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen belediyeler henüz gereken düzeltmeleri yapmamış durumda.

Aradan geçen bu 10 yıl zarfında engelliler aynı sıkıntıları yaşamaya devam ettiği için Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, İstanbul’daki 8 belediye hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayet edilen belediyeler; Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediyesi oldu.

Büyük şehirlerde özellikle İstanbul gibi metropol şehirde yol üzerinde hiçbir düzeltme işlemi yapılmadan üzerine sadece asfalt çekildiği için İstanbul’un her sokağı yokuşlarla dolu. Bu yollara araçlar park yapmasın diye devasa büyüklüklerde kaldırım taşları döşenmekte bu nedenle bu yollar engelli, yaşlı ve çocuklar için çok büyük zorluk çıkarmakta.

Rampalar tasarlanırken temel hedef, tekerlekli sandalye kullanıcıları, bebek arabalılar, görme engelliler açısından yükseklik farkını aşarken ergonomik açıdan gerekli koşulların sağlanması gerekiyor.

İdeal Yol Yapım Şekli

İdeal şehirlerde tüm araç yolları düz bir zemindedir ve hatta bu zeminde bisiklet yolları olmaktadır. Kötü yapılaşma nedeniyle tek şerit sıkışık araç yollarına sahip olan İstanbul’da ne yazıkki engellilerin araçlarını kendi başlarına sürebilecekleri yolları yapılmamakta. Yollardaki fiziksel engeller nedeniyle pek çok engelli bireyin, toplumsal hayata katılımı olamamaktadır.

Yaya kaldırımlarında özellikle tekerlekli sandalye kullanıcıları açısından problem oluşmasını engellemek için kaldırım kesitinin eğimi yüzde 2’den küçük olması gerekiyor.

Yaya Kaldırımı kaplaması, kaymayı önleyici ve dolaşmayı kolaylaştırıcı, yollardaki basamak vb. yol yüzeyindeki yer altı tesisatı rögar kapakları çıkıntı oluşturmayacak, ani seviye değişiklikleri, kesilmeyen, sürekli veya aynı seviyede zemin oluşması gerekiyor.

Yaya geçitleri farklı yönde hareket eden yayaların ve taşıtların kesişim noktası olduklarından, ayrıca karşıya geçişlerin belli bir sürede tamamlanması gerektiğinden, geçit tasarımında bu durumu dikkate alan kural ve standartlara uyulması gerekiyor.

Yol düzenlemeleri, tekerlekli sandalyeliler, bebek arabası kullananlar, bastonla ya da destekle yürüyen kişiler, çok kısa boylular ve çocuklar düşünülerek hazırlanmalı; az görenler dahil görme engelliler, tarafından da yaya geçişinin başlangıcının duyumsanabilmesi konusunun göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir