Uyku Sürelerine Göre Hastalık Riskleri ve Gıda Tavsiyeleri

Uyku Sürelerine Göre Hastalık Riskleri ve Gıda Tavsiyeleri

Uyku Sürelerine Göre Hastalık Riskleri ve Gıda Tavsiyeleri

İdeal uyku (7-8 saat)
İdeal sürelerde uyku uyuyanlar beslenmeleri en çeşitli olanlardır. Besinleri dengeli tüketirler ve bol su içerler. Beyinleri de, her türdeki besin maddesini aldığında ve susuz kalmadığında daha fazla yemek yemek için ısrar etmez.

Fazla uyuyanlar (9 saat ve üzeri)
9 saatten fazla uyumalarına rağmen yine de yorgun hissederler. Beyin için önemli olan teobromin uyarıcı maddesi veya kolin bileşiğini yeteri kadar almazlar. Eğer fazla uyuyanlar kategorisindeyseniz günde yaklaşık 30 gr bitter çikolata tüketerek teobromin alımınızı artırın. Daha fazla yumurta, hindi veya deniztarağı tüketerek de beslenmenize kolin ekleyin.

Riskler: Aşırı uyumak, hipotiroidizm belirtisi olabilir. Hipotiroidizm yorgunluk, düşük enerji ve metabolizmanın yavaşlaması gibi sonuçları vardır. Gün içinde de uyur ve bir önceki gece ne kadar uzun uyumuş olurlarsa olsunlar her zaman yorgun hissederler.

Az uyuyanlar (5-6 saat)
Aslında az uyuyan kişiler en fazla kalori tüketenlerdir. Diyetlerinde, hem hastalıklardan korumaya hem de vücuttaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan C vitamini ve selenyum eksikliği olabilir. Neyse ki, diyetinize C vitamini eklemek zor değil. Suyunuza turunçgilleri eklemeyi deneyin. Bardağınızın içine limon, misket limonu veya portakal dilimleri koyabilirsiniz. Daha fazla selenyum alabilmek içinse yemeklerinizi mantarla pişirmeyi veya günde birkaç adet Brezilya cevizi tüketmeyi deneyin.

Riskler: Felç ve kalp krizi riski yüksek. Yapılan bir araştırma, düzenli olarak geceleri 6 saatten az uyuyan kişilerin aşırı kilolu olmasalar veya genetik risk taşımasalar bile 4 kat daha fazla felç riski taşıdığını gösterdi. Az uyuyan kişiler kalp hastalığı riski de taşıyor.

Çok az uyuyanlar (0-4 saat)
Çok az uyuyanlar 0 ila 4 saat kadar uyku çekenlerdir. Kendilerini gün içerisinde halsiz ve uyuşuk hissederler. Beslenme seçimlerinde en az çeşide sahip olanlardır. Vücutları çoğu zaman susuz kalır ve yeteri kadar karbonhidrat ya da likopen gibi hastalıklara karşı antioksidan deposu besinleri tüketmezler. Çok az uyuyanlar daha kaliteli bir uyku için yüksek antioksidan içeren besinlere ağırlık vermeliler. Güne likopen zengini bir bardak domates suyuyla başlayın. Ayrıca kırmızıbiber veya pembe greyfurt gibi sağlıklı besinleri de deneyebilirsiniz.

Riskler: Obezite ve diyabet gibi hastalıklar açısından daha büyük risk taşırlar. Hücredeki şeker miktarını dengelemeye yardımcı insülin hormonu yetersiz kalır. Dört saat veya daha az uyuduğunuz 4 gün bile vücudunuzu insüline daha az tepki verir hale getirmeye yeter. Bu da yüksek tansiyon riskinizi yükseltir ve vücutta insülin direnci devam ettiğinde, diyabete dönüşür. Çok az uyuyanlar ayrıca kilo almaya daha müsaittir. Uyku eksikliği aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatır ve stres hormonu olan kortizol seviyesini artırarak iştahın açılmasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir