Türkiye’de Medya Toplum İlişkisi Medyanın Profesyonellik Etiği

Medya özü itibarıyla demokratik hayatın ayrılmaz bir parçası. Basın ve haber alma özgürlükleri de, demokrasinin en temel ilkeleri. Bilgi edinme, düşünme ve düşünceyi ifade edebilme özgürlüğü, insan haklarının en başta gelenlerinden.

Bilgi edinme ve bilgiyi yayma konusuna ilişkin bu haklar ilk kez 19. yy başlarında, İngiltere’de ortaya çıktı.

Basın özgürlüğü siyasi ve toplumsal bir konu olmakla birlikte, medyanın kurumsal bağımsızlığı daha çok mali ve ekonomik şartlarla ilişkilidir.

Bilindiği gibi medya, bilginin üretiminde ve toplum geneline yayılmasında önemli bir işleve sahiptir.

Ayrıca, kitle iletişiminin en önemli unsurlarından biri de haber ajanslarıdır. Basın ajansları medyanın can damarıdır. Yaklaşık olarak yüzden fazla ülke, kendi ulusal haber ajanslarına sahiptir. Bu ajanslardan bir çoğunun ünü kendi ülke sınırlarını aşmış, uluslararası haber ajansları haline gelmişlerdir. Uluslararası arenada en çok ün yapmış olan ajansların başlıcaları;
Agence France Presse (Fransa)
Associated Press, United Press International (Amerika)
Reuters (İngiltere)
TASS (Rusya)

Bütün bu ajanslar, uluslararası arenada bir çok dilde bilgi ve haber toplayabilecek potansiyeldedirler. Topladıkları bu bilgi ve haberleri de, en hızlı şekilde abonelerine ulaştırabilecek alt yapı ve donanıma sahiptirler.

Profesyonel etik ya da meslek ahlakı, o mesleğin mensuplarının sahip olması gereken temel duygu, tutum, inanç, değerleri ve bu doğrultuda sergilemekle yükümlü oldukları davranışları belirler.

Bütün bu anlatılanlardan da rahatlıkla çıkarılabileceği gibi medyanın sosyalizasyon süreci üzerinde yadsınamaz bir etkisi vardır. Özellikle de, bireylere yönelik erken yaşlardaki toplumsallaştırma sürecinde çok büyük bir etkisinin olduğu herkesçe kabul gören bir realitedir. Kuşkusuz bu etki yalnızca erken yaşlardaki bireylerle sınırlı kalmamaktadır. Medya ürünlerinin, çocukların yaşantısında ve kişiliklerinin gelişiminde derin izler bırakan bir etkisinin olduğu asla yadsınamaz. Ancak bununla birlikte medya, çocukların yanı sıra genç-yetişkin bütün insanların yaşamları boyunca süren, uzun dönem sosyalizasyonu üzerinde de sürekli bir etkiye sahiptir. Medya bu rollerinin gereklerini, toplum içindeki öteki sosyalizasyon ajanları ile etkileşim içinde yerine getirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir