Evde Tasarruf Nasıl Yapılır Tasarruf Etmenin Yolları Yöntemleri

Evde Tasarruf Nasıl Yapılır Tasarruf Etmenin Yolları Yöntemleri

Evlerde aileler ısınma, soğutma, aydınlatma, temizlik, eğlence, kişisel bakım, dinlenme vb. faaliyetlerde enerji kaynaklarını kullanır. Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı olan bir ülke bu nedenle enerji için çok paralar harcamaktadır.

Evde Tasarruf İçin Neler Yapmalıyız ?
120 metrekarelik bir evde yaşayan 4 kişilik çekirdek bir ailenin aylık harcadığı elektrik enerjisi ortalama 230 wattır. Ancak bu aile çok basit önlemlerle en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlayabilir, yapılan araştırmalara göre harcanan enerjiyi 108 watta düşürebilir.

Evde kullanılan elektriğin yüzde 80’i elektrikli aletler tarafından tüketilir. Evde kullanılan tüm elektrikli aletler, enerji etiketi A, A+, A++, A+++, A++++ harfi olanları tercih etmeli. A sınıfı elektrikli aletler ortalama yüzde 45 daha az enerji tüketir.

Evde Tasarruf Etmenin Pratik Yolu
Evde tüketilen enerjinin yüzde 15’i buzdolabından kaynaklanır. Buzdolabı için tavsiye edilen ısı 4 ila 5 derece dondurucu ısısı -20 derecedir.

Evin en sıcak yerinde bulunan buzdolabının toplam enerji tüketimi yüzde 25 daha fazladır. Bir kâse buz parçası buzdolabının içine konduğunda 3 ila 4 gün süreyle yüzde 5 daha az enerji harcanır.

Buzdolabın alt kısmı ve arkası yılda 2 kez vakumlu süpürgeyle temizlenmeli. Bu sayede yüzde 25 daha az enerji tüketimi sağlayacak.

A+ bir buzdolabı 44 watt yani bir ampul kadar enerji harcar.

Buzdolabının verimli çalışma ömrü 20 yıldır. Eski buzdolabı yenilerin 2 katından fazla enerji sarfeder.

Evde Tasarruf Tedbirleri
Çamaşır makinesinde yıkanan çamaşırlar kullanılan sıcak suyun miktarına göre enerji sarfiyatına neden olur.. Çamaşırlar gerekmedikçe yüksek ısıda yıkanmamalı çamaşırlar ılık suda 30 ila 40 derecede ya da soğuk suyla yıkanmalı. Elektrik enerjisinin yüzde 90’ı su ısıtmada harcanır.

Evde Tasarruf Yapmanın Yolları
Tasarruflu ampul normal ampulswn 5 kat daha az enerji tüketir ve 10 kat daha uzun ömürlüdür. 15 wattlık tasarruflu bir led ampul, 75 wattlık normal ampulden yüzde 80 daha az elektrik harcar daha çok aydınlatma sağlar ve 6 yıl boyunca 12 adet eski tip ampule ihtiyaç duyulurken aynı sürede sadece bir adet enerji tasarruflu ampul yeterli olur.

Bekleme modunda ya da kapalı halde kullanılmayan bilgisayarlar yüzde 10 oranında elektrik tüketir. Bu nedenle fişin çekilmesi gerekir.

Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlardan 5 kat daha fazla elektrik tüketir.

Saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışması 60 wattlık bir lambanın 3 saat yanmasına eş değer elektrik sarfeder.

Evde kullanılan suyun yüzde 35’i banyoda, yüzde 30’u tuvalette, yüzde 20’si çamaşır yıkamada, yüzde 10’u yemek pişirme ve içme suyu, yüzde 5’i ise temizlik amacıyla kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir