Yüksek Oranda Mavi Işık İçeren Led Aydınlatma İnsanlara Zararlı Led Ampul Zararları

Yüksek Oranda Mavi Işık İçeren Led Aydınlatma İnsanlara Zararlı Led Ampul Zararları

Amerikan Tıp Birliği tarafından yayınlanan rapora göre; LED’lerin, özellikle yüksek oranlarda mavi ışık içerenlerin, insan sağlığı üzerinde negatif etkileri olduğu görüldü.

Geceleri maviden zengin beyaz ışığa maruz kalma sonucu kanser, diyabet ve kalp rahatsızlıkları riskleri artıyor.

Mavi dalga boyu zengin beyaz LED sokak ışıkları, geceleri daha da parlak hale gelen konutların da uykuya geçişi zorlaştırdığı, gün içi aktiviteleri etkilediği ve obezite riskini artırdığı belirtiliyor.

Bu olumsuzluğa karşı düzgün bir şekilde konumlandırılmış dış mekan aydınlatmaları, dim edilebilen ya da geceleri ışığı söndüren ve dış mekan aydınlatmalarında 3000K ya da altındaki renk sıcaklıklarını sınırlandıran uyumlu kontroller gerekiyor.

Southern Kalifornia Üniversitesi, Mimarlık, Uzay ve Biyoloji Bilimleri Bölümündan Doç.Dr.Travis Longcore “Bu ve diğer negatif etkiler mavi ışık emisyonları sınırlandırılarak azaltılabilir. Kuralları düzenleyenler, hükümet yetkilileri ve Amerika halkı şu anda LED enstelasyonlarının, vahşi yaşam ve insan sağlığı üzerindeki negatif etkilerini azaltmak üzerine bir yöntemle tasarlanmaları konusunda ısrarcı olmaları için Amerikan Tıp Birliğinin bilimine ve iznine sahipler” dedi.

DA kurul üyesi ve Massachusetts Tıp Topluluğu eski başkanı Dr. Mario Motta “Bizim umudumuz; belediyelerin, LED sokak aydınlatmalarına geçişi düşünürken hem insanların hem de vahşi yaşamın güvenliği adına, raporun sunduğu rehberliği kullanmaları üzerine” dedi.

Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr.Richard Stevens “Bu, Amerikan Tıp Birliği tarafından yapılmış, tam zamanında ve önemli bir politik beyan. Birçok yeni teknolojiye ilk başta herkes aşık oluyor. Çünkü başta çok güzeller ve bizler için birçok şey yapıyorlar ancak negatif tarafları da eninde sonunda ortaya çıkmaya başlıyor. Elektriksel ışığın harika yönleri, katkıları var ama artık şunu fark ediyoruz ki elektriksel ışık bilinçli kullanılmadığında ve istismar edildiğinde problemleri de beraberinde getiriyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir