Bosch’un Tek Başına Yaptığı Ar-Ge Tüm Türkiye Kadar

Bosch'un Tek Başına Yaptığı Ar-Ge Tüm Türkiye Kadar

Bosch, Türkiye’ye yoğun yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. Bosch son 4 yılda yaklaşık 1 milyar avro yatırımı Türkiye’ye kazandırdı.

Alman şirketi Bosch aynı zamanda bir Türk şirketidir. Bosch, Almanya dışında Amerika ve Çin’den sonraki dördüncü büyük yatırımı Türkiye’de yapıyor.

Bosch global kültürünü Türkiye’ye taşımış durumda.

Bosch’un 7 personelinden biri Ar-Ge çalışanı. 2015 yılında işe başlayan 4 bin 300 Ar-Ge personeli bulunuyor.

Her yıl Ar-Ge personelini yaklaşık yüzde 8 artırıyor. Bosch cirosunun neredeyse yüzde 9’unu Ar-Ge’ye harcıyor. Bosch’un tek başına yaptğı Ar-Ge, tüm Türkiye’nin yaptığı Ar-Ge kadar, yaklaşık 6 milyar avro kadar. Bunun sonucunda Bosch yılda yaklaşık 5 bin 500 patent üretiyor. Türkiye’nin de ürettiği patent yaklaşık bu civarda.

Türkiye bunu 190 bin Ar-Ge çalışanıyla başarırken, Bosch 55 bin Ar-Ge çalışanıyla yapıyor.

Bosch firmasının şu anda Türkiye’de 4 Ar-Ge merkezi bulunuyor ve Bursa’da 5. Ar-Ge merkezinin çalışmaları yapılıyor.

Bakan Işık bazı değerlendirmelerde bulundu; “Artık Sanayi 4.0 hızla hayata geçiyor. Bugün kullandığımız bir çok teknolojiyi önümüzdeki yıllarda kullanmayacağız.

Otomotivden örnek vermem gerekirse, şu an otomotivde, bir otomobilde kullanılan parçaların yüzde 70’i hiç kullanılmayacak. Dünya Sanayi 4.0’a dolu dizgin giderken, Türkiye’nin bu noktada geç kalmaması gerekiyor. Bunu Türkiye’de yatırımı olan global firmalarımızla el ele yapacağız. Bu açıdan Bosch’un Türkiye’ye çok ciddi katkı sağladığını ve bundan sonrada sağlayacağına inanıyorum.

Bosch’un sistemi ile Türk insanının yaratıcılığı buluşunca gerçekten çok güzel ürünler çıkıyor. Global şirketlerin Türkiye’ye yatırımını destekliyoruz. Bizim Türk otomobili projemizde de Bosch’dan ciddi destek beklediğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir