Çatışmalar Milyonlarca Çocuğu Eğitimsiz Bıraktı

Çatışmalar Milyonlarca Çocuğu Eğitimsiz Bıraktı

UNICEF’in açıkladığı rapora göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki çatışmalar ve siyasal kargaşalar yüzünden 13 milyondan fazla çocuk okula gidemiyor.

Okul ve eğitime yapılan bilinçli saldırılar çok sayıda çocuğun eğitim hayatını etkiledi. Sadece Suriye, Irak, Yemen ve Libya’da yaklaşık 9 bin okul tahrip edildi.

Ayrıca binlerce öğretmen görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Çatışma ortamlarında yaşayan aileler karışıklık yüzünden çocuklarını okula gönderemiyor.

Ayrıca Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da 700 binden fazla Suriyeli mülteci çocuk yer bulamadığı için okula gidemiyor. Ülkelerdeki eğitim altyapıları hesapta olmayan bu ek öğrenci yükünü kaldıramıyor. (MEB’in Tablet bilgisayarlı uzaktan eğitim sistemi bu sorunu çözebilir. Kamplarda kalan çocuklara arapça dilinde tablet bilgisayarlar dağıtılarak kamplara wifi bağlantısı sağlanarak bu sorun çözülebilir.)

UNICEF’in hazırladığı raporda, en zorlu koşullarda bile çocukların kendi kendine öğrenme ve öğrenim mekânlarının genişletilmesi gibi konular belirtiliyor.

Çatışmaların ortasındaki çocuklar ve ebeveynler eğitimi birinci öncelik olarak görseler bile, bu tür girişimler için sağlanan kaynaklar ortaya çıkan ihtiyaçları karşılayabilecek düzeye ulaşmıyor.

Suriye’den göçen çocukların eğitim ve korunma ihtiyaçlarının karşılanması için Kayıp Kuşak Olmasın girişimi özellikle desteklenmesi gereken bir girişim olarak ön plana çıkıyor.

Rapor, bu çocukları barındıran ülkelerdeki hükümetlere aşağıda belirtilen hususların yapılması için çağrı yapıyor:

Özellikle savunmasız durumdaki çocuklara yönelik olarak yaygın eğitim hizmetlerinin genişletilerek okul dışındaki çocuk sayısının azaltılması

Öğrenme mekânlarının genişletilmesi, öğretmenlerin işe alınıp belli eğitim imkanları sağlanması ve öğrenim malzemeleri tedarik edilmesi için şiddetin etkilediği ülkelerin ve ev sahibi toplulukların eğitim sistemlerine daha fazla destek sağlanması

Suriye krizinin etkilediği ülkelerde yaygın eğitim hizmetlerinin tanınması ve belgelendirilmesi için gereken düzenlemelerin yapılmasını sağlayacak faaliyetler yürütülmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir