Tarihinde Hiç Kadın Cumhurbaşkanı Olmayan Fransa’da 2. Tur Oylaması Yapılacak

Fransa’da yapılan seçimde, görevi boyunca çok başarısız olan, dalga konusu olan ve üstelik bir vatandaşından tokat bile yiyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 28’ini, kadın rakibi Marine Le Pen ise yüzde 23’ünü aldı.

İki aday 24 Nisan’da ikinci turda karşı karşıya gelecek. Fransa tarihinde hiç kadın Cumhurbaşkanı seçilemediği için Macron’un kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ülkedeki siyaset o kadar tutarsız durumdaki siyasetçiler fırıldak gibi taraf değiştiriyor. İlk turda Macron karşıtı olan adaylar, ikinci turda Le Pen’e karşı Macron’a destek açıklamaları yapmaya başladı.

Fransa’da toplum Fransız milliyetçisi, göçmenler ve Amerikancılar olarak üçe bölünmüş durumda. Verdikleri oyların bir öneminin kalmadığını anlayan seçmen, hızla sandıktan uzaklaşmakta.

Fransa’yı 5 yılda düzene sokacağını iddia eden Le Pen, 24 Nisan’da bir medeniyet seçiminin yapılacağını, ilk turda Macron’a oy vermeyenlerin oylarına talip olduğunu ve tüm Fransızları oy kullanmaya çağırdığını belirtti.

2017 yılında seçimlere katılım oranı yüzde 74’de kalmıştı.

İkinci turda Fransız Amerikancıların ve göçmenlerin oyunu alarak yüzde 65,9 oranla Emmanuel Macron Fransa cumhurbaşkanı seçilirken, Le Pen’e verilen oylar yüzde 34,1’de kalmıştı.

Kaynak:
voltairenet.org/article215171.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir