D Vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir güneşten nasıl alınır

D Vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir güneşten nasıl alınır

D vitamini en çok güneş ışğıyla alınır. Gıdalarda yağlı balıklar, karaciğerler, yumurta sarısı, kakao, tereyağı, süt ve ürünlerinde bulunur. D Vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10’u gıdalardan sağlanıyor.

Camdan geçen veya kıyafetler üzerinden alınan güneş ışığı ve cilde koruyucu krem sürüldüğünde güneş ışığı D vitamini alınmasını engeller.

D vitamini diş ve kemik sağlığı için önemli ve kan düzeyini dengeleyen bir vitamindir.

D vitamini eksik olursa yetişkinlerde kemiklerde yumuşaklık, çocuklarda raşitizm oluşmakta. Tip 1 ve 2 diyabet hastalarında da D vitamini eksikliğine sıklıkla rastlanmaktadır.

D vitamini eksikliği en çok; yaşlılarda, açık tenli kişilerde, diyabet hastalarında, kapalı giyinen ve kapalı ortamlarda çalışanlarda, yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullananlarda, ciddi böbrek ve karaciğer hastalıkları olanlarda, mide ameliyatı olanlarda, beslenme bozukluğu yaşayanlarda, bazı epilepsi ilaçlarını kullanan kişilerd, kortizon kullananlarda, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda ortaya çıkabilir ve bununla birlikte D vitamini eksikliğiyle orta çıkan rahatsızlıklara karşı dikkatli olmalıdırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir