30 Ağustos Zafer Bayramı Özellikleri Kısaca

30 Ağustos Zafer Bayramı Özellikleri Kısaca

Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından ve Türk ordusunun ve Türk milletinin var olma mücadelesinin önemli mihenk taşlarından birisi olan Ağustos 1922 tarihinde kazanılan Büyük Zaferi ruhuna ve şanına uygun olarak ve şehitleri anmak amacıyla ilk tören, bizzat zaferin mimarı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da katılımıyla 1924 yılında yapılmıştır. 1926 yılından itibaren 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak Büyük Zafer anmaları ve kutlamaları yapılmıştır.

30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı bir halkın; ordusuyla birlikte tümüyle mücadele verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtarıp Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür.

Büyük Taarruz galibiyeti ve düşman birliklerinin Türkiye’den kovulmasının sevinci olarak her yıl kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı ulusal bayramdır.

Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanırken, Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlar sunulur. Dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır.

Türk ordusu, Dumlupınar’da zaferle sonuçlanan Başkomutan Meydan Muharebesi ile Anadolu topraklarının Türk vatanı olduğunu, önünde durulmaz bir irade ile kanıtlamıştır. Ayrıca Türk tarihi için bir şeref olan bu zafer, kurtulan bütün ezilenlerin gururudur. İslam âleminin öne eğilen alnı bu zaferle ışıklanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir