Yeni Yönetmelikle Çok Sayıda Reklam Yasaklandı

Yeni Yönetmelikle Çok Sayıda Reklam Yasaklandı

Bir reklamın reklam olduğu açıkça anlaşılacak. Kapalı karmaşık reklamlara izin verilmeyecek.

Kamu düzenini sarsan şiddet içerikli yada yasadışı kınanan davranışlar içeren, hasta, yaşlı, çocuk ve engellileri istismar eden, din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce vb. özellikleri kötüleyen önyargı ve ayrımcılık içeren reklamlar yasaklandı.

Reklamlarda belirtilen tüm fiyatlar vergi dahil Türk Lirası üzerinden belirtilecek.

Markaları belli olan ürün karşılaştırma reklamlarına ilk kez bir yıl sonra izin verilecek. Bir firma rakip firma ürünüyle kendi ürününü reklamda karşılaştırabilecek.

İndirimli satışlara başlangıç ve bitiş tarihleri ile miktar belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Tüketiciyi kandıracak şekilde aşırı indirim yapılıyormuş gibi uygulamalar yasaklandı.

Doğrudan satış ve tele-pazarlama türü reklamlarında geçen, ilk kez, son, sadece, tek bir sefer, sınırlı satış, hepsi satılmak üzere, satıldı satılacak tarzı açıklamalarda yasaklandı.

Bazı ürün veya hizmetlerin, sokakta yapılan röportajlarla ya da tüketicilere deneterek yapılan haber ve yayınlardaki uygulamasında tabela veya afiş gibi unsurlar abartılı şekilde ön plana çıkarılamayacak ya da iletişim bilgileri belirtilmeyecek.

Reklamlarda dönen altyazı boyutları okunabilir ve durağan sürede akacak.

Yeni düzenlemeyle reklamlarda çocukların kendilerini veya çevrelerini tehlikeye atabilecek araç ve gereçlerin kullanılması gösterilmesi yasaklandı.

Devre mülk sözleşmeleri hariç olmak üzere; devre tatil veya uzun süreli tatil hizmetlerinin, yatırım aracı olarak tanıtılması yasaklandı.

Falcı, medyum, astrolog ve benzeri reklamların tamamı yasaklandı. Böylelikle tüketicilerin maddi ve manevi olarak istismar edilmesi engelleniyor.

Konut veya tatil amaçlı taşınmaza ilişkin reklamlarda fiyata yer verilmesi halinde ilgili bağımsız bölümün brüt ve net alanlarının da gösterilmesi zorunlu hale getirilerek konut alan tüketicilerin bilgi eksikliğinin istismar edilmesi engellenmiş oldu.

Reklamı yapılan bir ürünün içeriğinde, toplumun genel dini hassasiyetlerine aykırı bir bileşenin doğrudan veya dolaylı olarak kullanılması halinde, bunun açıkça belirtilmesi zorunlu hale getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir