Göz Bebekleri Neden Büyür ve Küçülür Büyümesi Hakkında Bilgi

Göz Bebekleri Neden Büyür ve Küçülür Büyümesi Hakkında Bilgi
Göz Bebekleri Neden Büyür ve Küçülür Büyümesi Hakkında Bilgi
Göz bebeklerinin büyüme ve küçülmesinin tek nedeni ışık değildir.

Görmenin gerçekleşmesi için ışığı retinaya ulaştıran gözbebekleri ışığa duyarlı olarak büyür ve küçülür. Fazla aydınlık ortamlarda ışık yoğun olduğundan gözbebekleri küçülürken karanlıkta göze mümkün olduğunca ışığın girmesi için büyür.

Heyecanlandığında, bir meseleye ya da bir nesneye odaklandığında gözbebekleri büyür. Gözbebeklerinin büyümesine yol açan diğer durumlar da temelde heyecan ve odaklanmadan kaynaklıdır. Örneğin sevdiğiniz ya da âşık olduğunuz birine bakarken de gözbebekleriniz büyür. Nefret ettiğiniz birine bakarken de gözbebekleriniz büyür.

Yapılan araştırmalarda deneklere ilgi çekici resimler gösterildiğinde gözbebeklerinin büyüdüğü görülmüştür. Deneylere göre kadınların gözbebeklerinin erkeklere oranla daha fazla büyüdüğü görüldü.

Büyük gözbebeklerinin kişiyi daha çekici gösterdiği de bir araştırmaya konu oldu.

1965’te psikiyatr Dr. Eckhardt Hess bir grup erkek deneğe bir faktör hariç birbirinin aynı olan kadın portre fotoğrafları gösterdi. Deneydeki değişken, kadınların gözbebeklerinin büyüklüğüydü. Denekler kendilerine gösterilen iki fotoğrafın tıpatıp aynı olduğunu belirtmelerine rağmen, hangisinin daha çekici olduğu özellikle sorulduğunda gözbebekleri büyük olan kadının fotoğrafını seçiyorlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir