Gürültünün Fiziksel Çevreye Olan Etkileri

Çevre, insanla beraber ortay çıkar ve gelişir. İnsan davranışları çevreye göre oluşur, çevre ise insanların davranışlarına göre şekillenir. İnsanlar çevrenin de etkisi ile kendi çevresini oluşturur ancak bu oluşturulan, insanın içinde yaşadığı, varlığını, özelliğini ve niteliğini algıladığı fiziki çevredir.

Gürültü diğer çevre kirliliği yaratan faktörlere benzemez çünkü gürültü diğer çevre kirleticileri gibi gözle görülmez. Kokmaz ve birikmez. Yaşadığımız dünya da gürültüsüz bir ortamda yaşamak gürültüyü tamamen yok etmek imkânsız olabilir ancak çeşitli tedbirlerle çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri kontrol altına alınabilir.

Gürültü kirliliğine neden olan etkenlerin başında yanlış şehir planlamaları ve motorlu araçlar gelmektedir. Özellikle ulaşım araçları, metro, uçak ve tren gibi araçların çalışırken çıkarmış oldukları ses gürültü kirliliğinde önemli yer tutar. Sanayi alanlarının ve oto yolların yanlış şehir planlamalarına bağlı olarak yerleşim alanları içerisinde kalması veya bu alanlara yaklaşması, şehir içlerinde yeşil alanların yok edilmesi, inşaat ve yol yapım onarım çalışmaları gürültü kirliliğine önemli katkı sağlamaktadır.

Gürültü kirliliği yapan diğer etmenler arasında alarmlar, acil durum sirenleri, elektrik süpürgesi, karıştırıcı, çırpıcı ve çamaşır makinesi gibi bazı ev araçları, fabrika makineleri, hayvanlar, okul zilleri, ses sistemleri, hoparlörler, konuşan insanlar, araba kornaları sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir