Üreticiler İçin Tarımda Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Manisa’da Kuruldu

Üreticiler İçin Tarımda Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Manisa’da Kuruldu

Kış mevsiminde don olayları nedeniyle ürünlerin zarar görmesini engelleyen Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. Projenin maliyeti olan 311 bin TL’lik tutarı Büyükşehir Belediyesi karşıladı.

Nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle çok sayıda üretici zarar görmüştü. Bu tür felaketlerin bundan sonra tekrarlanmaması için belediye bu projeyle önlem aldı.

Manisalı üreticilerin tarım alanlarında 14 adet iklim istasyon alımı yapıldı. Kurulan 14 adet istasyon neticesinde 722 bin dekarlık tarım arazisi faydalanacak

Bu sistemle üreticiler hava şartlarından doğacak olumsuzluklar, hastalıklar karşısında erken müdahale şansına sahip olacak ve ürün kaybına uğramadan önlemler almasına yardımcı olacak ve sistemden alınan verilerin değerlendirilmesi yoluyla üreticilerin olumsuz hava şartları öncesinde bilgilendirilecek.

Erken uyarı sistemi üzüm bağları, kiraz ve zeytin bahçelerinde uygulanabiliyor. Üzüm bağlarında mildiyo, kurşuni küf, külleme, salkım güvesi, kiraz bahçelerinde monilya ve yaprakdelen, zeytin bahçelerinde ise halkalı leke hastalıklarına karşı ilaçlama uyarısı yapılarak bilgilendiriyor.

Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amacıyla etkili bir şekilde kullanılabilecek sistemle üreticilerin telefonlarına mesaj yoluya ilaçlama yapılması bilgisi verilebilecek ya ad alışkanlıklara dayalı yapılan gereksiz ilaçlamanın önüne geçilecek.

Ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesine eklenecek bağlantıyla giriş yaparak, cihazlardan alınan son 3 günlük sıcaklık, yağış, rüzgar ve toprak nemi ölçümleri görülebilecek.

Hastalık ve zararlı erken uyarısı, don uyarısı, sel uyarısı ve fırtına uyarısı, evapotranspirasyon hesaplaması ve kuraklık uyarısı buna bağlı sulama yönetimi, istasyonun bulunduğu koordinatlara özel uydu bağlantılı 5 günlük hava tahmini, bitkilerin soğuklama ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığı gibi verilere ulaşılabilecek.

Üreticilerin tarım alanlarında yaşadığı en önemli felaketlerden biri olan don olayları karşısında ve ilaçlama dönemlerinin belirlenerek, yanlış alışkanlıkların önüne geçecek bu sistemin, üreticilere maliyet açısından da büyük getiriler sağlayacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, üreticiye destekleri nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir