Biyogaz Tesisi Konusunda Türkiye Çok Geri Kalmış Durumda

Biyogaz Tesisi Konusunda Türkiye Çok Geri Kalmış DurumdaBiyogaz Tesisi Konusunda Türkiye Çok Geri Kalmış Durumda

Hayvansal ve bitkisel atıklarla üretilen biyogaz üretim ve kullanımı dünyada giderek gelişmektedir.

Biyogaz, doğalgaz yerine veya doğalgazla kullanılabilen bir enerji kaynağıdır ve çevreyi kirletmez.

Dünyadaki hayvan gübresinden elde edilen biyogaz tesislerinin yüzde 80’i Çin’de yüzde 10’u Hindistan, Nepal ve Tayland’ta bulunmakta.

Günümüzde Çin 7 milyon, Hindistan 2 milyon 900 bin, Kore 29 bin, Nepal 49 bin 500, Almanya 17 bin, Brezilya 2 bin 300, Bangladeş 566 biyogaz tesisine sahipken, Türkiye’de bu sayı sadece 18 adet.

Avrupa’nın sadece hayvan gübresiyle ürettiği biyogaz ve tesis sayısında Almanya 2 bin 200 tesis ile en fazla üretim yapan ülke. Bu ülkeyi 70 tesisle İtalya takip ediyor.

Avrupa’da kırsal kesime verilen önem doğrultusunda birçok kentte, hatta kasabada küçük ölçekli biyogaz tesisleri kurulmuş olmasına rağmen Türkiye’de kırsal kesim hep ikinci plana atılıp öncelik büyük şehirlere verildiği için ne kırsal kesimde ne de kentte sağlıklı adımlar atılamamıştır. Bunun sonucunda çok nüfuslu ve altyapısı yetersiz büyükşehir belediyelerinin bütçeleri doğrultusunda uygulamaya çalıştıkları projelerden tam randıman alınamamıştır. Kırsal kesimde gelişmeye yönelik kullanılması uygun olan, büyükşehirlerde hayata geçirilmesi zaman alacak bir sistemdir. Çıkarılacak yasalarla bu sistemi kırsal kesimde kuracak girişimciler desteklenip, çiftçi ve halk da bilinçlendirilerek kısa sürede Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan enerji sıkıntısını ortadan kaldırılabilir.

Çin’in başarıyla uyguladığı biyogaz, dünyayı kirleten fosil yakıtların tükenmesi, nükleer yakıtların tehlikeli ve sürdürülebilirliğinin zor olmasına karşılık mükemmel bir alternatif.

Doğalgaz ve Petrole daha az ihtiyaç duyulması için, güneş, rüzgâr, tarımsal atık ve su kaynaklarının daha etkin kullanılması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir