Çin Oyuncakları Zararlımı Çin Oyuncaklarının Zararları

Çin Oyuncakları Zararlımı Çin Oyuncaklarının Zararları

Türkiye’de satılan oyuncakların yüzde 90’ı Çin malı. Bu oyuncaklar kontrol edilsede zaman zaman kanserojen ürünlere rastlanıyor. Bazı oyuncaklar kanserojen kimyasallar içeriyor. Örneğin yurt dışı merkezli dev oyuncak firmalarının bazıları Çin’de üretim yaptırdıktan sonra oyuncaklarda kullanılan boyalarda kanserojen maddeler tespit edilince oyuncaklarını toplattırmak zorunda kalmıştı.

Oyuncakların güvenilirliği için ilk dikkat edilmesi gereken, CE işareti taşıması. Oyuncağın çocuğun yaşına uygun seçilmesi ve kullanma talimatının çocuklara net olarak anlatılması, ambalajının üzerinde üretici ve ithalatçı bilgilerini gösteren etiketin bulunması gerekiyor. Yerli oyuncaklar özellikle sağlık açısından herhangi bir risk taşımıyor. Tüm üretim halk sağlığı gözetilerek yapılıyor.

Bakanlık ucuz ve standartlara uymayan Çin malı oyuncaklarla mücadele kararı aldı. Yerli oyuncak üretimi için Türkiye’de Düzce şehri belirlendi ve burada yerli oyuncak işine 20 şirket girecek. Firmalara teşvikler sağlanacak. Yerli oyuncak şirketlerinin önce Türkiye’de piyasa yapması ardından Arap ülkeleri ve Avrupa’da Türk malı oyuncaklarının pazar payının artırılması amaçlanıyor.

Ayrıca Türk tipi oyuncaklar üretilecek. Eskiden Fatoş Bebek vardı, başka yerli markalar vardı hepsi Çin yüzünden yok oldular.

Çin’den 3 milyar 500 milyon dolar tutarında oyuncak ithal edilirken 400 milyon dolar tutarında oyuncak ihraç ediliyor. Çin’den dünyaya 80 milyar dolarlık oyuncak ihraç ediliyor.

Türkiye 0 ila 14 yaş arasında yaklaşık 20 milyon nüfusla en büyük oyuncak pazarları içinde.

Oyuncakları satmak için çizgi filme ihtiyaç var. Amerika’daki çizgi filmlerin arkasında oyuncak sektörü var. Güçlü bir oyuncak endüstrisi kurulursa, karakter üretimi de olur. Tasarım merkezi kurularak oyuncak tasarlamak yanında karakter de tasarlanması gerekiyor. Belçika Şirinler karakteriyle ekonomik ve kültürel olarak dünyada oluşturduğu döngüyü tüm dünya gözlemlemiş oldu.

Ayrıca ithal oyuncaklar konusunda yerli üretimin korunması amacıyla oyuncak ithalatına bazı sınırlamalar getirilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir